Германската партия "Алтернатива за Германия" (AfD) обедини сили с екстремистки партии от Франция, Централна и Източна Европа, за да създаде втора крайнодясна група в Европейския парламент, пише британският ляволиберален вестник "Гардиън".

Новата група, наречена "Европа на суверенните нации" (ЕСН), ще бъде най-малката в Европейския парламент, с 25 евродепутати от осем държави - точно над прага за формиране на група.

Тя може да се окаже по-екстремна от "Патриотите за Европа" - по-голямата крайнодясна група, сформирана в понеделник, която обединява евродепутатите от Фидес на Виктор Орбан и Националното обединение на Марин Льо Пен.

Новата група е доминирана от AfD с 14 евродепутати и включва членове от полската партия "Конфедерация", българската прокремълска партия "Възраждане" и чешката партия "Свобода и пряка демокрация", която по-рано призова избирателите да разхождат прасета близо до джамиите и да не ядат кебапчета. Сред членовете ѝ е и френската партия "Реконкиста", основана от телевизионния експерт Ерик Земмур, който има присъди за подбуждане на расова омраза, пише британският вестник.

От "Възраждане" вече се похвалиха за включването си в групата, като те били и инициаторите за създаването й.

В ЕСН "Възраждане" е втората по големина партия и поради тази причина имаме зам.-председател на групата - Станислав Стоянов. Говорител ще бъде Петър Волгин.", каза Костадинов пред журналисти.

В момента групата е съставена от депутати от България, Германия, Унгария, Словакия, Полша, Чехия, Литва и Франция, а другата седмица ще се присъедини още една държава - Испания, като така групата ще стане 28 души.

От "Възраждане" съобщиха, че предстои учредяване на обща европейска суверенистка партия до края на септември. Единствената номинация за неин лидер е на евродепутата Станислав Стоянов.

Първата работа на "Възраждане" в новия Европарламент ще бъде да внесе петиция и декларация, с което да призоват Европейският парламент да подкрепи провеждането на референдум за запазването на българския лев, съобщиха от партията. Те очакват подкрепа и от групата на Виктор Орбан "Патриоти за Европа".

И испанската Vox се присъедини към новия алианс на Виктор Орбан

И испанската Vox се присъедини към новия алианс на Виктор Орбан

Необходими са партии от още две страни, за да може да се формира парламентарна група