Най-малко 20 души вече са убитите в столицата на Индия по време на насилствените сблъсъци между хиндуистки и мюсюлмански групировки заради новия закон за гражданството през последните дни. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на служител в местна болница.

"Има 20 починали и 189 ранени", уточни високопоставен лекар от болница в Делхи.

Отделно служител в друга болница в Ню Делхи е казал за "Ройтерс", че лечебното заведение е лекувало повече от 200 пострадали от понеделник насам, много от които са с тежки наранявания.

В невижданото от десетилетия тежко насилие в столицата полицията използва сълзотворен газ, сачми и димни гранати, но имаше затруднения да разпръсне хвърлящите камъни тълпи.

Десетима загинали при протести в Делхи, докато Тръмп е в Индия

Десетима загинали при протести в Делхи, докато Тръмп е в Индия

Протестират срещу закона за гражданството

Днес части от засегнатите от размириците райони бяха пусти, а очевидец е видял масирано присъствие на паравоенни и полицейски части.

Очевидци са видели вчера по улиците тълпи, носещи тояги, тръби и камъни в райони в североизточната част на Делхи, като по пътя си са палили, грабили и хвърляли камъни. Гъсти облаци черен дим са се издигали от пазар за гуми, който е бил подпален.

Чути са били изстрели в района, а мнозина от ранените са получили огнестрелни рани.

Засега няма информации за каквито и да е сблъсъци в днешния ден.

"Положението е сравнително по-добро в сравнение с вчера в районите, засегнати от насилие", отбеляза Атул Гарг, който е директор на противопожарната служба в Делхи, като добави, че пожарната е разположила още превозни средства и високопоставени служители в района.

"Няма размирници по улиците и нашите превозни средства успяха да се доберат до района", допълни той.

Най-малко две джамии в североизточната част на Делхи са били подпалени при безредиците. Очевидци на "Ройтерс" в местна болница са разговаряли както с хиндуисти, така и с мюсюлмани, които са били ранени.

Днес Комисията за международни религиозна свобода на САЩ (USCIRF) написа в "Туитър", че е разтревожена от насилието и призова правителството на Индия "да обуздае тълпите и да защити религиозните малцинства и други, които са били нападнати".

Премиерът на Индия посрещна Тръмп на двудневна визита с прегръдка

Премиерът на Индия посрещна Тръмп на двудневна визита с прегръдка

Държавният глава на САЩ беше посрещнат от премиера на Индия Нарендра Моди с прегръдка

Сектантското насилие, което съвпадна с посещението в Индия на президента на САЩ Доналд Тръмп, се разрази между хиляди, протестиращи "за" и "против" новия закон за гражданството, приет от хиндуисткото националистическо правителство на премиера Нарендра Моди.

Столицата на Индия е епицентърът на бунт срещу Закона за гражданството, който улеснява не-мюсюлманите от някои съседни страни, в които преобладаващото мнозинство от населението са мюсюлмани, да получат индийско гражданство.

Критици изтъкват, че законът е предубеден спрямо мюсюлманите и подкопава светската конституция на Индия. Управляващата партия на Моди Bharatiya Janata отрече да има каквито и да е пристрастия към повече от 180 милиона мюсюлмани в Индия.

Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах, който е пряко отговорен за закона и реда в столицата на страната, проведе множество срещи на високо равнище вчера, за да оцени положението и призова политиците да избягват провокативни речи, които могат да предизвикат напрежение.

Вътрешното министерство също така назначи специален комисар в полицията в Делхи, който да помогне да се постави положението под контрол.