При експлозиите близо до летището в Кабул вчера са загинали най-малко 169 афганистанци и 13 американски военнослужещи според Пентагона и "Асошиейтед прес".

Първоначално Пентагонът съобщи за два взрива, но актуализира броя им днес, отбелязвайки, че смятат, че е станала само експлозията при портата Аби.

Смята се, че експлозията е извършена от ДАЕШ-K, афганистанския клон на терористичната групровка "Ислямска държава", според американски официални представители.

Над 1300 са ранените в Кабул, евакуационните полети са възобновени

Над 1300 са ранените в Кабул, евакуационните полети са възобновени

ДАЕШ пое отговорност за взривовете на летището

Евакуациите на хора бяха възобновени, но страните признаха, че в крайна сметка ще оставят хора, след като крайният срок за изтегляне 31 август неумолимо наближава.

Двама британски граждани са загинали при вчерашната атака в Кабул, уточни днес британският външен министър Доминик Рааб.

Детето на трети британски гражданин също е загинало при нападението, уточни "Ройтерс".

Американски високопоставен военен обяви, че вчера е имало само една експлозия близо до летището в Кабул.

Байдън: Ще намерим и накажем атентаторите от Кабул

Байдън: Ще намерим и накажем атентаторите от Кабул

Позиция на американския президент

"Мога да потвърдя, че не смятаме, че е имало втора експлозия в или близо до хотел "Барон", че това е един атентатор самоубиец", обяви военният на пресконференция.

Първоначалните информации на Пентагона вчера посочваха, че е имало две експлозии, но сега информацията се е променила.

"Не сме сигурни как тази информация беше предоставена неправилно, но знаем, че не е изненадващо, че в объркването на много динамични събития като това понякога може да се получи неправилна информация или да се обърка информация", отбеляза той.

Пентагонът: 13 американски военни са убити при атентата в Кабул
Обновена

Пентагонът: 13 американски военни са убити при атентата в Кабул

Срещите на президента Джо Байдън са отменени

Военни представители заявиха, че са притеснени, че американски официални лица са дали на талибаните списък с имена на афганистанци и американци с разрешен достъп до летището в Кабул, информира "Политико".

Един анонимен военен служител заяви пред медията: "По принцип те просто поставиха всички тези афганистанци в списък за избиване. Това е просто ужасяващо и шокиращо и ви кара да се чувствате нечисти."

Американски служители, които са били в почивка, са се върнали да помогнат на болница в Кабул, която беше "претоварена" след двата смъртоносни взрива.

Ръководителят на организация с нестопанска цел, която ръководи хирургическия център в Кабул, каза, че болницата има "огромен приток" от пациенти, а персоналът, чиито смени са приключили, е работил през нощта.

САЩ обявиха: 105 000 евакуирани от Афганистан от средата на август

САЩ обявиха: 105 000 евакуирани от Афганистан от средата на август

От края на юли около 110 600 са евакуирани