В Германия започват така наречените Великденски протестни походи, съобщи кореспондент на БНР. Тяхното начало беше положено по време на Студената война, когато се разгърна надпреварата във въоръжаването. Сега походите са срещу ядрената енергетика.

След края на Студената война протестните Великденски походи за мир в Германия загубиха частично своя протестен заряд, но тази година те придобиха нова сила, защото тема на протестите в дните около Великден е забраната на ядрената енергетика в страната.

Тя бе определена от организаторите още преди няколко месеца, тъй като в дните около Великден се навършват 25 години от ядрената катастрофа в Чернобил. Аварията в АЕЦ „Фукушима" и дебатите около бъдещето на ядрената енергетика в Германия дадоха обаче допълнителен тласък на протестите.

В много германски градове вече се провеждат демонстрации, а кулминацията се очаква да бъде в понеделник, когато се очаква в походите да се включат над 100 000 души. Общо по време на великденските празници ще се проведат над 70 протестни прояви. Планира се да се проведат митинги пред всички атомни електроцентрали в Германия.