Британското външно министерство започвa процедура за одобрение на кандидатурата на бившия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужни за посланик на Украйна в Лондон. Това предаде агенция ТАСС.

Крал Чарлз III е одобрил назначението по препоръка на външния министър. Предстои да стартира официалния процес на одобрението на кандидатурата на Залужни,

Обединеното кралство продължава да подкрепя Украйна в конфликта с Русия, която Лондон обвинява в незаконно нахлуване на територията на републиката.

По-рано украинското външно министерство съобщи, че президентът на страната Владимир Зеленски е съгласувал кандидатурата на Залужни за поста посланик на Украйна във Великобритания.

Според министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, задачите на бившия главнокомандващ ще включват укрепване на отношенията с Великобритания, включително във военната сфера, както и провеждане на "закулисна дипломация" със страните от Азия, Африка и Латинска Америка. По думите му Валерий Залужни сам е поискал да бъде изпратен на дипломатическа служба.

Припомняме, че през февруари Залужни бе освободен от поса главнокомандващия армията.

Гласят Залужни за посланик във Великобритания?

Гласят Залужни за посланик във Великобритания?

Депутатът от Върховната рада Евгений Шевченко не изключва възможността Залужни да търси и политическа кариера