Великобритания ще укрепи своята "упаднала" армия, за да се увери, че е готова да се изправи срещу "смъртоносния квартет" - Китай, Иран, Северна Корея и Русия. Това заяви ръководителят на прегледа на британската отбрана и бивш генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън, цитиран от "Ройтерс".

Вчера той беше назначен от правителството да ръководи преглед на британските въоръжени сили, който ще представи през първата половина на 2025 г.

Робъртсън е бивш британски министър на отбраната в края на 90-те години на миналия век и ръководи НАТО от 1999 до 2003 г. Той посочи, че въоръжените сили трябва да бъдат в бойна готовност предвид нивото на заплаха.

Трета световна война и готовността на британската армия

Трета световна война и готовността на британската армия

Новата ос на злото и преминаване от следвоенен към предвоенен свят

"Изправени сме пред смъртоносен квартет от страни, които все по-усилено работят заедно, и ние в тази страна и НАТО, който проведе толкова успешна среща миналата седмица, трябва да можем да се противопоставим на този квартет, както и на останалите проблеми," изтъкна Робъртсън.

Премиерът Кийр Стармър потвърди ангажимента си да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП на срещата на върха на НАТО в Съединените щати. Той направи заявката си дни след като беше избран за поста, но все още не е уточнил кога ще стане това.

Стармър нарече въоръжените сили "упаднали" и заяви, че иска отговорно да увеличи разходите, за да осигури дългосрочна устойчивост.

Робъртсън посочи: "Срещата на върха на НАТО миналата седмица във Вашингтон показа пределно ясно, че предизвикателството в лицето на Китай е нещо, което наистина трябва да се приеме много, много сериозно".

Фиона Хил, бивш съветник на президента на САЩ и експерт по външната политика, също ще наблюдава прегледа, заедно с пенсионирания офицер от британската армия генерал Ричард Барънс, който преди е бил командващ на Съвместното командване на силите.

Великобритания не е готова да води война, докато не се подобри боеспособността армията й

Великобритания не е готова да води война, докато не се подобри боеспособността армията й

Според доклад на комисията на отбрана до Камарата на общините