Британският премиер Борис Джонсън призова за сключване на международен договор за гарантиране на истинска прозрачност при пандемии, информира "Ройтерс".

Целта е страните да обменят данни в контекста на притесненията на Великобритания и САЩ, че наскоро приключилата мисия на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан не е получила пълен достъп. Екипът се опита да установи произхода на новия коронавирус, открит в централния китайски град през декември 2019 г.

Британия споделя опасенията на САЩ за мисията на СЗО в Китай

Британия споделя опасенията на САЩ за мисията на СЗО в Китай

САЩ призова Китай да предостави данни от най-ранните дни на коронавируса

"Смятам, че светът има нужда от общо споразумение как да бъдат проследявани данните във връзка с пандемии от животински произход... и ние искаме общо споразумение за прозрачност", настоя Джонсън на пресконференция вчера.

Той посочи, че целта е подписалите договора страни да споделят всички данни, с които разполагат, "за да установим докрай (как се е появил новият коронавирус) и да не допуснем (подобна пандемия) да се случи отново".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства в "Туитър" инициативата на британския премиер, "за да бъдат подобрени подготвеността, устойчивостта и възстановяването в световен мащаб".

Австралийски СЗО експерт: Китай отказа сурови данни за ранни случаи на COVID

Австралийски СЗО експерт: Китай отказа сурови данни за ранни случаи на COVID

Професор Дуайър: Дали има политически натиск, възможно е да има, трудно е да се разбере

В рамките на британското ротационно председателство на Г-7 тази година, Джонсън иска да поведе усилията за глобална реакция на пандемии, включително чрез система за ранно предупреждение, отбелязва "Ройтерс".

В петък предстои видеконферентно заседание на ръководителите на страните от Г-7, на което ще бъдат обсъдени борбата с коронавируса и разпределението на ваксините.

Новият коронавирус досега е причинил смъртта на 2,4 млн. души, доведе до невиждана в мирно време рецесия от времето на Голямата депресия и внесе объркване в живота на милиарди хора.

Китай: САЩ могат да поканят СЗО да проучи произхода на коронавируса и при тях

Китай: САЩ могат да поканят СЗО да проучи произхода на коронавируса и при тях

Нека да се проследят следите и да покажат сътрудничество