Британският външен министър Доминик Рааб заяви в неделя, че споделя опасения относно нивото на достъп на мисията за установяване на факти на Световната здравна организация COVID-19 в Китай, във връзка с критиките на САЩ, съобщава "Ройтерс".

В събота Белият дом призова Китай да предостави данни от най-ранните дни на избухването на новия коронавирус, като заяви, че има "сериозни опасения" за начина, по който се съобщават констатациите от доклада на СЗО за COVID-19.

"Ние споделяме опасенията, че получават пълно сътрудничество и получават отговорите, от които се нуждаят, и затова ще настояваме СЗО да има пълен достъп, да получи всички данни, от които се нуждае да могат да отговорят на въпросите, на които мисля, че повечето хора искат да чуят отговори", коментира Рааб.

В отделно интервю за БиБиСи член на делегацията на СЗО в Китай заяви, че макар китайските власти да не са им предоставили всички сурови данни, те са видели много информация и са обсъдили анализи на първите случаи.

"За тях би било необичайно да предават суровите данни, но ние разгледахме много информация в детайли в дискусия с китайските колеги", каза Джон Уотсън, епидемиолог, който пътува до Китай като част от екипа на СЗО.

В събота Доминик Дуайър, австралийски експерт по инфекциозни болести, който също е член на екипа, заяви, че Китай е отказал достъп до всички искани данни.

Австралийски СЗО експерт: Китай отказа сурови данни за ранни случаи на COVID

Австралийски СЗО експерт: Китай отказа сурови данни за ранни случаи на COVID

Професор Дуайър: Дали има политически натиск, възможно е да има, трудно е да се разбере