Китай е отказал да даде сурови данни за ранни случаи на COVID-19 на екип, ръководен от Световната здравна организация - СЗО, който изследва произхода на пандемията, каза един от следователите на екипа, което потенциално усложнява усилията да се разбере произхода, съобщава "Ройтерс".

Екипът е поискал сурови данни за пациентите в 174 случая на COVID-19, които Китай е идентифицирал от ранната фаза на огнището в китайския град Ухан през декември 2019 г., както и за други случаи, но са получили само обобщение, каза професор Доминик Дуайър, австралийски експерт по инфекциозни болести, който е член на екипа.

СЗО: Китай съдейства по разследването на коронавируса

СЗО: Китай съдейства по разследването на коронавируса

В сряда стават ясни резултатите от доклада

Такива сурови данни обикновено биха били анонимни, но съдържат подробности като какви въпроси са зададени на отделни пациенти, отговорите им и как са анализирани отговорите им.

"Това е стандартна практика за разследване на огнище", каза той в събота пред "Ройтерс" от Сидни, където в момента е под карантина.

Той каза, че получаването на достъп до суровите данни е особено важно, тъй като само половината от 174 случая са били изложени на пазара в Хуанан, затвореният вече център за морски дарове в Ухан, където първоначално е бил открит вирусът.

"Ето защо ние настоявахме за това. Защо това не се случи, не мога да коментирам. Дали е политическа причина или временна, или е трудно ... Но дали има някакви други причини, поради които данните не са налични, не знам. Човек само би предположил."

САЩ и Австралия обсъждат как да се справят с Китай

САЩ и Австралия обсъждат как да се справят с Китай

Силата на американско-австралийския алианс "остава котва на стабилността в Индо-Тихия океан и света"

Въпреки че китайските власти предоставят много материали, той обясни, че въпросът за достъпа до необработените данни за пациентите ще бъде споменат в окончателния доклад на екипа.

"Хората на СЗО със сигурност чувстваха, че получават много повече данни, отколкото някога са получавали през предходната година. Така че това само по себе си е добре."

Обобщение на констатациите на екипа може да бъде публикувано още следващата седмица, заяви СЗО в петък.

Експертната комисия, ръководена от СЗО, имаше проблеми със закъснение, притеснения за достъпа и конфликти между Пекин и Вашингтон, като САЩ обвиниха Китай, че крие степента на първоначалното огнище и критикуваха условията на посещението, при което китайските експерти проведоха първата фаза на изследването.

Екипът, който пристигна в Китай през януари и прекара четири седмици в проучване на произхода на огнището на COVID-19 бе ограничен до посещения, организирани от техните китайски домакини и не можеше да контактува с членовете на общността, поради здравни ограничения.

Първите две седмици бяха хотелска карантина.

Тръмп обвини "некомпетентния" Китай в "световно масово убийство"

Тръмп обвини "некомпетентния" Китай в "световно масово убийство"

Това е поредният епизод от словения сблъсък между САЩ и Китай

СЗО не отговори на искане на "Ройтерс" за коментар. Китайското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар, но Пекин по-рано защити своята прозрачност при справяне с огнището и сътрудничеството си с мисията на СЗО.

Дуайър каза, че работата в екипа на СЗО е хармонична, но понякога имало размяна на "аргументи" с техните китайски колеги относно интерпретацията и значението на данните, които той определя като "естествени" в такива проучвания.

"Може да си говорим за студена верига и те да са по-категорични относно това, което показват данните, отколкото това, което може да сме били, но това е естествено. Дали има политически натиск да имаме различни мнения, не знам. Възможно е да има, но е трудно да се разбере."

Студената верига се отнася до транспорта и търговията със замразени храни.

Експерт от екипа на СЗО призова да не се разчита на разузнаването на САЩ

Експерт от екипа на СЗО призова да не се разчита на разузнаването на САЩ

Моля ви, не разчитайте твърде много на американското разузнаване

Пекин се опитва да постави под съмнение твърдението, че коронавирусът произхожда от Китай, посочвайки вносните замразени храни като канал.

Във вторник Питър Бен Ембарек, който ръководеше делегацията на СЗО, заяви на пресконференция, че предаването на вируса чрез замразени храни е възможно, но посочи продавачите на пазара, които продават замразени животински продукти, включително диви животни, отглеждани в стопанства, като потенциален път, който изисква по-нататъшно проучване.

Ембарек също така каза, че екипът не разглежда като възможна теорията, че вирусът е изпуснат от лаборатория, което според него е много малко вероятно.

Предишната администрация на президента на САЩ Доналд Тръмп заяви, че подозира, че вирусът може да е "избягал" от лаборатория в Ухан, което Пекин категорично отрича.

Китай: САЩ могат да поканят СЗО да проучи произхода на коронавируса и при тях

Китай: САЩ могат да поканят СЗО да проучи произхода на коронавируса и при тях

Нека да се проследят следите и да покажат сътрудничество