Великобритания и Индия се договориха в петък да засилят сътрудничеството в областта на отбраната и бизнеса по време на посещението в Ню Делхи на Борис Джонсън, съобщава Агенция Ройтерс. Той заяви, че двустранното споразумение за свободна търговия може да бъде сключено до октомври.

При първото си посещение в индийската столица като министър-председател на Обединеното кралство Джонсън обсъди с индийския си колега Нарендра Моди начини за засилване на връзките за сигурност с Индия, която купува повече от половината от военния си хардуер от Русия.

Великобритания се надява предложението й за по-тесни връзки в областта на сигурността със Запада да насърчи Индия да намали своята отбранителна зависимост от Русия след нахлуването в Украйна, което Москва нарича "специална военна операция"

"Имахме прекрасни разговори, които заздравиха отношенията ни по всякакъв начин", каза Джонсън на съвместен брифинг с Моди в последния ден от двудневното си пътуване.

"Постигнахме споразумение за ново и разширено партньорство в областта на отбраната и сигурността, десетилетен ангажимент, който не само ще изгради по-здрави връзки между нас, но и ще подкрепи целта ви за Make in India", каза той, имайки предвид натиска на Моди за вътрешно производство.

Индия се отказва от сделката с Русия за 48 хеликоптери

Индия се отказва от сделката с Русия за 48 хеликоптери

По офоциална информация не е свързано с войната в Украйна

Джонсън заяви, че очаква разговорите между Обединеното кралство и Индия да доведат до сделка са свободна търговия до края на годината. "Казахме на нашите преговарящи да го направят до Дивали през октомври. Това може да удвои нашата търговия и инвестиции до края на десетилетието", добави той.

Усилията на Великобритания за укрепване на връзките в областта на сигурността последваха опита на САЩ от миналия месец да отдалечат Индия от Русия със собственото си предложение за повече продажби на отбрана и енергия, след като президентът Джо Байдън нарече Индия "донякъде нестабилна" в действията си срещу Русия.

Джонсън съобщи, че Великобритания също ще подкрепи целта на Индия за изграждане на собствени бойни самолети, за да намали скъпия внос на военно оборудване. Индия вече разполага с комбинация от руски, британски и френски изтребители.

Предложението на Великобритания за по-голямо сътрудничество в областта на сигурността е добре дошло. Индия ще продължи да разчита на руска военна техника, отчасти защото е по-евтина, заяви Мохан Гурусвами, директор на Центъра за политически алтернативи в Ню Делхи.

Байдън: Купуването на повече петрол от Русия не е в интерес на Индия

Байдън: Купуването на повече петрол от Русия не е в интерес на Индия

По време на виртуална среща с индийския премиер