Властите в Индия се отказват от плановете си за закупуване на 48 хеликоптери Ми-17 V5 от Русия, за да увеличат вътрешното си производство. Това съобщи в събота Анадолската агенция, като цитира местни медии.

Решението за анулиране на плана не е свързано с руската война срещу Украйна, а по-скоро е в съответствие с инициативата Make in India, съобщи India Today, като се позова на свои източници.

Русия е водещ доставчик на отбрана за Индия, като доставя близо 60% от отбранителната промишленост на страната от разпадането на Съветския съюз.

Министерството на отбраната на Индия обяви, че ще увеличи производството на голям брой отбранително оборудване, включително хеликоптери, танкови двигатели, ракети и системи за ранно предупреждение, в случай че Русия не може да закупи военно оборудване.

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

Цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни

Индийският министър на отбраната Раджнат Сингх каза по-рано, че се стремят да превърнат Индия в център за производство на отбрана.

Припомняме обаче, че напоследък Индия втвърди тона към Русия след съобщенията за цивилни жертви в Украйна.

САЩ призоваха Индия да се разграничи от Русия.

Купуването на повече петрол от Русия не е в интерес на Индия и може да попречи на отговора на САЩ на войната в Украйна. Това заяви в началото на седмицата президентът Джо Байдън на индийския премиер Нарендра Моди.

Лавров се надява Индия да помогне за заобикаляне на санкциите

Лавров се надява Индия да помогне за заобикаляне на санкциите

Руският външен министър е на посещение в азиатската страна

Русия ще увеличи използването на незападни валути за търговия със страни като Индия, каза в началото на април руският външен министър Сергей Лавров, приветствайки факта, че Индия e страна, която не действа "едностранчиво" по отношение на войната в Украйна.