Великобритания и Турция официално започват преговори за ново споразумение за свободна търговия, съобщава "Ройтерс".

Целта е включването на услуги, както и на стоки в нова сделка.

Великобритания вече има споразумение за свободна търговия с Турция, което беше променено, след като Островът напусна Европейския съюз. Анализ на двете страни миналата година обаче заключи, че има място за подобрение в рамките на ново споразумение.

"Вече имаме процъфтяващи търговски отношения, които ще станат по-силни с нова, обновена търговска сделка", заяви британският търговски секретар Кеми Баденок.

Тя посочи, че ново споразумение може да даде на британския сектор на услугите "конкурентно предимство на този разрастващ се пазар и има потенциала да поддържа работни места в Обединеното кралство".

Лондон започва преговори за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия

Лондон започва преговори за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия

Канбера се надява преговорите да приключат още тази година

Министерството на търговията съобщи, че се очаква първият кръг от преговорите с Турция - съюзник от НАТО - да се проведе през лятото.

Споразумението може да увеличи достъпа на британските потребители до турски стоки, като пшеница, булгур и домати, както и да предостави възможности на британските компании да увеличат износа на сектора на услугите.

В момента Великобритания води търговски преговори с Индия, Съвета за сътрудничество в Персийския залив и Южна Корея. Преговорите за ново споразумение за свободна търговия с Канада бяха прекратени по-рано тази година, след като двете страни не успяха да се договорят за премахване на бариерите пред селското стопанство.

Великобритания и Мексико започнаха разговори за свободна търговия

Великобритания и Мексико започнаха разговори за свободна търговия

Търговските отношения на Великобритания с Мексико в момента са на стойност над 4 милиарда паунда