Правителството на Велокобритания заявява, че ще предложи "новаторски и непроверяван подход" към митническата система, като част от преговорите по Брекзит, съобщава БиБиСи.

Алтернативното предложение на Обединеното кралство, по-ефективна система за гранични проверки, би означавало "увеличаване на администрацията", предлага ново публикуван документ.

Ключова фигура на ЕС заявява, че идеята за "невидими граници" е "фантазия".

Верхофстад, преговарящият за Европейския парламент, добавя, че преди да започнат търговските преговори, трябва да бъдат договорени други въпроси, възгледи, отразени от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Великобритания вече заяви, че ще напусне митническия съюз, а бизнесът призова за яснота относно това, какво ще включва заместващата система.

Великобритания напуска ЕС и общия пазар през март 2019

Великобритания напуска ЕС и общия пазар през март 2019

Финансовият и търговският министри считат, че страната ще получи "свобода да обсъждат търговски споразумения със света"

Предложенията на Обединеното кралство, подробно описани в "документ за бъдещо партньорство", включват и възможността за "временен митнически съюз" след напускането на Обединеното кралство от ЕС през март 2019 г., за да се избегне броблем с бизнеса, докато се случат новите договорености.

Според новия документ Великобритания може да поиска от Брюксел да създаде "временен митнически съюз", след като напусне ЕС през март 2019 г.

Но през този период, също така се очаква да може да договаря собствените си международни търговски сделки - нещо, което не може да направи като член на митническия съюз на ЕС.

След като този период изтече, Обединеното кралство ще се стреми да се съгласи или със "силно рационализирана" граница с ЕС, или с ново "партньорство" без никаква митническа граница.

Лондон говори за митнически съюз

Лондон говори за митнически съюз

Липсата на яснота създава несигурност

Документът подчертава силната начална позиция на Обединеното кралство и начина, по който може да се надгради чрез два широкообхватни подхода:

"Силно усъвършенствана митническа договореност между Обединеното кралство и ЕС, с възможно невидими митнически изисквания. Целта е да се запазят някои съществуващи договорености, които имаме с ЕС, да намалим или премахнем бариерите пред търговията чрез нови договорености и да приемем технологични решения, които да улеснят фирмите при спазването на митническите процедури", се казва в документа

"Ново митническо партньорство с ЕС чрез привеждане на подхода ни към митническата граница по начин, който премахва необходимостта от митническа граница между Обединеното кралство и ЕС. Един потенциален подход би включил Обединеното кралство в отразяването на изискванията на ЕС за внос от останалата част на света, където крайната дестинация е ЕС", добавя документа.

Държавният секретар за напускане на ЕС Дейвид Дейвис заявява: "Подходите, които излагаме днес, ще бъдат от полза както за ЕС, така и за Обединеното кралство и ще избегнат блясъка за бизнеса и хората от двете страни ... Великобритания е най-големият търговски партньор на ЕС, така че е в интерес на двете страни да постигнем споразумение относно бъдещите ни отношения." 

Министърът на финансите, Филип Хамънд, коментира: "Нашите предложения са амбициозни и с право. Те уреждат договорености, които ще позволят на британските фирми да продължат да търгуват с европейските си партньори в бъдеще, като същевременно разширяват пазарите си извън ЕС."

Секретарят по международната търговия, д-р Лиъм Фокс, допълва: "Напускането на митническия съюз ще ни позволи да поддържаме напълно независима търговска политика в националния интерес на Великобритания, която ще бъде от полза за британските фирми и потребители."