Великобритания ще напусне Европейския съюз през март 2019 г. В същото време излиза от Митническия съюз и от общия пазар на ЕС. Това бе съобщено от министъра на финансите Филип Хамънд и министър на външната търговия Лиъм Фокс в съвместен документ, който е публикуван от The Sunday Telegraph.

"Ние уважаваме волята на британския народ, а през март 2019 Великобритания ще напусне Европейския съюз, ще излезем от митническия съюз и ще получим свободата да обсъдим най-благоприятни търговски споразумения със света като независима, отворена търговска нация", гласи изявлението. "Ние ще напуснем общия пазар", допълват министрите.

Великобритания отрича, че ще плати 40 милиарда евро за Брекзит

Великобритания отрича, че ще плати 40 милиарда евро за Брекзит

Тереза Мей трябва да договори и сума, която собствената ѝ политическа партия може да понесе

Хамънд и Фокс също така подчертават необходимостта да се даде увереност на бизнес общността след преходния период - "не може да бъде безкраен". Министрите заявяват, че през този период Великобритания вече няма да бъде в Митническия съюз и на общия пазар и по тази причина е в ролята на "трета страна и не е страна по договорите на ЕС."

"Стоките, закупени по интернет, трябва да продължат да преминават границата, а компаниите - да бъдат в състояние да предоставят стоки на своите клиенти в целия ЕС", добавяйки, че британски бизнес трябва да може да наема таланти от Европейския съюз.

"Когато преходът завърши, ние искаме между Обединеното кралство и Европейския съюз да има механизми, основани на споразумения, които да подкрепят възможно най-тесни отношения с ЕС, като същевременно се поддържат тесни връзки в областта на сигурността, търговията и бизнес", подчертават министрите.

Хамънд и Фокс зад кулисите са два различни лагера в британския кабинет - противници и поддръжници, но демонстрират единство.

61% от британците недоволни от действията на Мей за Брекзит

61% от британците недоволни от действията на Мей за Брекзит

През миналия месец 56% от британците заемаха подобна позиция

Изявлението демонстрира единството на редиците на британското правителство в навечерието на планирано за втората половина на август третия кръг на първия етап от преговорите между Лондон и Брюксел.

Според наличната информация на вестника, правителството ще докладва за готовността на Тереза Мей, да се реши проблема с границата между Северна Ирландия, (подобно на Споразумението от Шенген).

Ирландският премиер призовава за "уникални решения" след Брекзит

Ирландският премиер призовава за "уникални решения" след Брекзит

Създаване на двустранен митнически съюз между Великобритания и ЕС и алтернатива на Европейския съд