Ирландският премиер Лео Варадкар призова за "уникални решения" в отношенията между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит, съобщава Ройтерс.

Варадкар предлага включително и създаването на двустранен митнически съюз между Великобритания и ЕС и алтернатива на Европейския съд за надзор над всяка сделка.

Ирландия, която след като Брекзит ще има единствената сухоземна граница на ЕС с Обединеното кралство, е широко разглеждана като страната в ЕС, която е най-потърпевша от Брекзит.

Говорейки по време на първото си посещение в Северна Ирландия след назначаването му за министър-председател през юни, Варадкар заяви, че Великобритания и ЕС ще се нуждаят от "уникални решения", ако трябва да се избегне влошаване на търговията.

"Може би може да има митнически съюз между ЕС и Обединеното кралство. В крайна сметка ние имаме един с Турция. Каза Варадкар в реч пред Кралския университет в Белфаст.

Варадкар заяви, че все още не е ясно дали на срещата през октомври е постигнат достатъчен напредък, за да се стигне до разговори за споразумение за свободна търговия.

Ирландия иска обединение след Брекзит

Ирландия иска обединение след Брекзит

И към какво трябва да се стреми Ирландия в окончателното споразумение между ЕС и Обединеното кралство