Бившият британски премиер Тони Блеър заявява, че забележителното мирно споразумение със Северна Ирландия от 1998 г., за постигането на което и той е помогнал, ще трябва да бъде променено заради Брекзит, съобщава АФП.

""Добрият петък" или "Споразумението от Белфаст" беше формулирано въз основа на предположението, че и двете страни са част от ЕС", коментира той на среща на Европейската народна партия в окръг Уиклоу, южно от Дъблин. "Това не беше само от икономическа, но и от политическа гледна точка във връзка с националистическите стремежи", допълва той.

Добавя, че някои от договорени неща ще се нуждаят от промяна поради Брекзит, но това би трябвало да бъде постижимо с "минимални усилия", ако има желание от всички участващи страни.

Блеър е един от архитектите на споразумението, с което приключва три десетилетния кървав конфликт, отнел живота на повече от 3500 души.

Той коментира, че е важно, както Великобритания, така и ЕС да постигнат консенсус за избягване на една "трудан граница", но "някои нарушения са неизбежни и всъщност наистина се случват".

"Ако Великобритания и Републиката успяха да постигнат съгласие по пътя, тогава ще имаме голям шанс да ограничим щетите. В интерес на всички нас, включително и на нашите европейски партньори е това да се случи това", допълва той.

Германски евродепутат Манфред Вебер, който ръководи и групата на ЕНП в европарламента, предупреди на конференцията, че въпреки реториката от Лондон "това не може да бъде печеливша за всички ситуация".

"От наша гледна точка не виждаме шанс всички страни да спечелят в ситуация - това ще създаде щети. Не ми се иска да кажа това, но това е реалността", допълва Вебер.

"Опитахме се да направим това с конструктивен подход, но в крайна сметка това е грешка, грешка е да се излиза от Европейския съюз и това ще е, което британците ще изпитат през следващите години", смята той.