Ирландска парламентарна комисия, натоварена с разглеждане на въздействието на Брекзит върху Ирландия, представи предложение за намиране на път към мирно обединение, съобщава Би Би Си.

Докладът очертава 17 препоръки, към какво трябва да се стреми Република Ирландия в окончателното споразумение между ЕС и Обединеното кралство.

Сенаторът съставил доклада коментира, че обединението може да дойде само чрез активно съгласие. "Това е първият доклад на комисията, за това как да се постигне мирно обединение на Ирландия", каза той.

"Миналата година бившият ни премиер Енда Кени заяви, че ЕС трябва да се подготви за обединена Ирландия. ... От 17-те препоръки на комисията става ясно, че има много работа преди провеждането на референдум. ... А Референдумът ще има", допълва сенатора.

Той добавя, че "от разговорите с хората и в двете общности на север е ясно, че всички вярват, че на някакъв етап ще има референдум".

"Но трябва да научим урока от "Брекзит ", а урокът е, че не правиш референдум и чак след това да обясняваш на хората как ще изглежда бъдещето им. Трябва да се представят всички бъдещи опции подробно, да се говори по Въпросите от съществено значение за всички общности", смята сенатора.

Докладът, озаглавен "Брекзит и бъдещето на Ирландия: обединение на Ирландия и нейните хора в мир и просперитет", е ратифициран от комисия от всички партии.

Докладът препоръчва необходимостта от специален статут за Северна Ирландия, необходимостта от защита на структурните фондове, както и не трябва да има нов контрол върху паспортите.