Великобритания е доставила на Косово голямо количество противотанкови ракетни комплекси Javelin и NLAW, съобщава сръбският в. "Новости".

През последните два месеца Западът доставя основно такъв тип системи на Украйна, за да се противопостави на Русия.

По първоначални данни 50 от системите NLAW са пристигнали в Прищина в събота, като част от ангажиментите, поети в края на февруари от британския премиер Борис Джонсън и косовския му колега Албин Курти.

Очакванията са, че през следващите месеци Великобритания ще достави на косовските албанци и поне 20 леки противоракетни системи Javelin. Договорено е и безплатно обучение на косовските сили за сигурност.

Пет държави призовават Сърбия и Косово към сдържаност

Пет държави призовават Сърбия и Косово към сдържаност

Преди изборите в Сърбия през април

Въпросната оръжейна доставка се случва в много чувствителен момент от гледна точка на сигурността и политиката както в региона, така и в цяла Европа. Властите в Прищина, които са в процес на формиране на въоръжени сили, отдавна молят западните страни да им продадат противотанкови и артилерийски системи, като Великобритания е първата държава, предприела тази опасна стъпка, отбелязва "Новости".

Сръбският президент Александър Вучич ще поиска официално обяснение от британския премиер.

От своя страна сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин определи като неприятелски акт изпращането на оръжие на косовските албанци от Великобритания, съобщава агенция "Танюг". По негови думи не може да се въоръжават "терористи", а да се изразява надежда за мир.

Сърбия: Косово в НАТО би било "пряка заплаха"

Сърбия: Косово в НАТО би било "пряка заплаха"

Тръгва ли Белград по стъпките на Москва