Британският военен министър Гавин Уилямсън заклейми поредицата от глобални кибератаки, за които е обвинявана Русия като безразсъдни действия на "държава парий" (презрян, низък) и настоя, че Обединеното кралство и съюзниците му от НАТО ще разкриват такива дейности в бъдеще, съобщава "Асошиейтед прес".

"Където Русия действа по безразборен и безразсъден начин, където са направили тези кибератаки, ние ще ги разобличим", изтъкна Уилямсън пред журналисти в Брюксел по време на разговори с американския военен министър Джеймс Матис и техните колеги от НАТО.

Лондон: Руското ГРУ атакува международния ред чрез кибератаки

Лондон: Руското ГРУ атакува международния ред чрез кибератаки

Драстично нарушение на международното право…

Неговите коментари бяха направени, след като британски и австралийски официални представители заявиха, че Руското военно разузнаване (ГРУ) стои зад вълната от глобални кибератаки.

Националният център за киберсигурност на Великобритания обяви, че четири нови атаки са свързани с ГРУ, както и по-ранни кибератаки. Споменати бяха атаките срещу Световната антидопингова агенция (УАДА), украински транспортни системи, американските президентски избори през 2016 г. и др. като много вероятна работа на ГРУ.

Британските власти обвиниха ГРУ и за нападението с нервнопаралитично вещество новичок срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в английския град Солсбъри и дъщеря му Юлия. Русия отрича каквото и да е участие.

Разкритието идва, докато САЩ, Великобритания, Дания и Холандия днес трябва да предложат своите офанзивни киберспособности на НАТО за използване в борбата с такива атаки.

Майкрософт разкри опити за руски кибератаки преди изборите през ноември

Майкрософт разкри опити за руски кибератаки преди изборите през ноември

Опитите за хакерски атаки са подобни като руските атаки