Великобритания обмисля да изпрати безпилотни самолети, за да подпомогне британските военни кораби по придружаването на танкерите, плаващи под британски флаг, през Ормузкия проток, съобщава Sky News.

Комодор Дийн Басет също така настоя пред телевизията, че Иран представлява пряка заплаха за британските търговски кораби и отбеляза, че не изключва използването на военна сила, ако е необходимо.

Иранският нефтен танкер промени местонахождението си

Иранският нефтен танкер промени местонахождението си

Отправя се към Ливан

В средата на август Великобритания се присъедини към предложената от САЩ коалиция в Персийския залив срещу заплахата от Иран в региона, сформирана след като Иранската революционна гвардия задържа плаващ под британски флаг танкер, наречен Stena Impero, за който заяви, че е нарушил морските правила, нанасяйки щети на ирански кораб и опитвайки се да избяга от иранските власти.

Преди инцидента властите в Гибралтар, подкрепени от британски морски пехотинци, задържаха иранския танкер Grace 1 заради нарушаване на санкциите на Европейския съюз, което Техеран определи като "акт на пиратство". Корабът беше освободен по-късно през август и понастоящем плава под ново име - Adrian Darya 1.

Иран мисли да освободи танкера "Стена Имперо"

Иран мисли да освободи танкера "Стена Имперо"

Швеция е получила ясен сигнал за намеренията на Техеран