В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи и четири лица в Израел, които обвини за насилие на Западния бряг, най-новият пакет от мерки срещу израелските заселници, предава Ройтерс.

Британското външно министерство посочи Hilltop Youth и Lehava като две групи, за които се знае, че са подкрепяли, подбуждали и насърчавали насилие срещу палестинските общности на Западния бряг.

Четиримата санкционирани израелци са отговорни за нарушения на човешките права срещу тези общности, се добавя в изявлението.

Сред тях са Ноам Федерман, който е обучавал групи заселници да извършват насилие, и Елиша Йеред, който оправдава убийството на палестинци на религиозна основа.

Насилието на Западния бряг вече бележеще ескалация преди нападението на Израел срещу Газа, което беше предизвикано от водената от Хамас атака на 7 октомври срещу Южен Израел.

Оттогава то се изостри допълнително с чести израелски акции, насилие, извършвано от заселници и улични нападения от въоръжени палестинци.

Британският външен министър Дейвид Камерън каза, че заселниците екстремисти подкопават сигурността и стабилността и застрашават перспективите за мир.

"Израелските власти трябва да окажат натиск върху отговорните. Обединеното кралство няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо, включително чрез допълнителни санкции", каза той.

Санкционираните подлежат на финансови ограничения и забрани за влизане в Обединеното кралство. По-рано Великобритания наложи санкции на четирима израелски граждани през февруари.

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

Те са събирали средства за финансиране на вече санкционирани заселници