Великобритания няма да започне преговорите за излизането си от Европейския съюз преди края на годината. Това обяви британският премиер Тереза Мей след края на срещата на върха на Г-20 в Китай, съобщават световните осведомителни агенции.

По думите на Мей, преди напускането била необходима известна подготовка за договаряне на споразумение за бъдещите отношения на страната с ЕС.

Британският премиер даде да се разбере, че иска нова система, която да даде на нейното правителство контрол върху миграцията.

Мей се обяви против досегашния модел, при който кандидатите за пребиваване във Великобритания са подбирани въз основа на критерии. Тази система дава възможност за злоупотреби, посочи тя и даде пример с мигранти, които са изопачили в своя полза правилата за получаване на студентска виза, случаи, за които й разказали служители на лондонското летище "Хийтроу".

Тереза Мей увери също така, че Великобритания все още вдъхва доверие в икономически план, въпреки предстоящия напускане на ЕС.

Британският премиер посочи, че австралийският министър на търговията ще посети страната тази седмица за проучвателни разговори за търговска сделка. Индия, Мексико, Южна Корея и Сингапур освен това са дали да се разбере, че ще приветстват преговори за премахване на двустранните търговски бариери с Великобритания.

Японският премиер Шиндзо Абе обаче казал на британската си колега, че иска по-голяма предсказуемост за нейните планове за бъдещето на страната й извън ЕС.

Междувременно британският военен министър Майкъл Фалън обяви, че Великобритания възнамерява да остане главен актьор в европейската отбрана.

Редица източноевропейски страни членки на ЕС се опасяват от евентуалното отслабване на тази роля на Великобритания на фона агресивното според тях поведение на Русия.