Великобритания остава ангажирана със сътрудничеството по отношение на европейската външна политика и сигурност, въпреки че се готви да напусне Европейския съюз. Това отбеляза британският външен министър Борис Джонсън, пристигайки на среща с другите външни министри на страните от ЕС в Братислава, съобщава „Ройтерс”.

Джонсън, който е бивш кмет на Лондон и колоритен политик с дълъг списък от гафове и скандали, беше най-отявленият агитатор на кампанията за напускането на ЕС преди референдума във Великобритания, на който мнозинството реши страната да напусне Общността.

Докато Великобритания и другите 27 страни членки на ЕС се готвят за болезнени преговори по „развода”, Джонсън потвърди, че Великобритания „може да напуска Европейксия съюз, но ние не напускаме Европа”.

„Британското правителство, начело с Тереза Мей, е абсолютно ангажирано с участие в сътрудничеството в европейската външна политика, както и със сътрудничество в областта на сигурността и отбраната”, отбеляза той.

Външните министри на страните от ЕС се срещат в словашката столица, за да обсъдят обтегнатите отношения на Общността с Турция, както и конфликта между Русия и Украйна, след като споразуменията от Минск за успокояването на конфликта в Източна Украйна са в застой.

„Събитията в Украйна все още са много тревожни, а смятам, че е важно, че ние продължаваме да притискаме Русия и виждаме напредък, основан на споразуменията от Минск”, коментира още Борис Джонсън.

Не може да има отпускане в този натиск дотогава, докогато не видим налагането на Минското споразумение”, изтъкна той, имайки предвид санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна.