Великобритания потвърди, че ще достави ново въоръжение в подкрепа на отбраната на Украйна, съобщи "Ройтерс". 

Британският премиер Борис Джонсън разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в събота, за да потвърди доставката.

"Премиерът потвърди, че Обединеното кралство предоставя отбранителна военна помощ", се казва в отчитане на призива, публикуван от офиса на Джонсън.

Зеленски e благодарил на премиера за това, че в момента обучава членове на украинската армия на територията на Обединеното кралство.

Зеленски заяви в петък, че западните партньори са започнали да предоставят на Киев необходимите му оръжия.

Борис Джонсън за преговори с Путин и крокодила, захапал крака ти

Борис Джонсън за преговори с Путин и крокодила, захапал крака ти

Всеки опит за спиране на войната с преговори най-вероятно е безсмислен

Припомняме, че миналата седмица Джонсън обяви, че Великобритания е готова да предостави допълнителна военна помощ на Украйна през следващите дни. 

Лондон досега обяви, че изпраща на Киев висококачествено военно оборудване на стойност 100 млн. паунда, 120-те бронирани машини и новите противокорабни ракетни системи.Обединеното кралство обяви, че разработва план за изпращане на Украйна бронирани машини като Mastiff или Jakal, които могат да се използват за разузнавателни и далечни патрули. Освен оръжие, Лондон отпусна и $500 млн. на Украйна.

"Специалисти по диверсии" от Обединеното кралство - SAS помагат на украинските военни в западната част на Лвовска област. За това пишат руски държавни медии, цитирани от Би Би Си. РИА "Новости" дори уточнявала, че от SAS са били изпратени най-малко две групи - или общо около 20 души."Това не са обикновени специални сили", цитира РИА "Новости" източник от руското разузнаване.

Миналата седмица британски медии съобщиха, че според украински командири военнослужещи от SAS са обучавали местни сили.

Основана по време на Втората световна война, Специалната въздушна служба (SAS) е известна с тайни мисии, включително освобождаване на заложници, разузнаване и борба с тероризма.

Русия извади "компромати" за британски военни инструктори

Русия извади "компромати" за британски военни инструктори

Намерени са голямо количество гранатомети NLAW