Великобритания гласува премахването на зимната надбавка за гориво на стойност между 200 и 300 паунда годишно, за всички, с изключение на най-бедните пенсионери. Тази надбавка е помагала на милиони пенсионери да плащат сметките си за отопление през зимата, предаде АП.

Премиерът Кийр Стармър коментира, че това решението е необходимо поради тежкото състояние на публичните финанси, оставено от предишното правителство на консерваторите.

Но това решение, с което се удрят хората с фиксирани доходи, предизвика безпокойство в лявоцентристката Лейбъристка партия. Седемнадесет лейбъристки законодатели подкрепиха призив за отлагане на съкращаването.

Стармър предупреждава за "болезнено" вдигане на данъците във Великобритания

Стармър предупреждава за "болезнено" вдигане на данъците във Великобритания

За да избави страната от "гниенето", настъпило по време на управлението на консерваторите

"Трудните решения са непопулярни решения", каза Стармър на своя кабинет в понеделник и допълни, че "трябва да поправим основите на нашата икономика и това означава труден избор".

Много депутати от Лейбъристката партия подкрепиха хода, след като изразиха съмнения, докато 53 не гласуваха. От тях някои имаха позволени отсъствия, докато други съзнателно се въздържаха.

Шефът на Министерството на финансите Рейчъл Рийвс в понеделник призова за единство, като каза на депутатите: "Ние стоим, ние водим и управляваме заедно".

По време на предизборната кампания Стармър се зарече да накара бавната икономика на страната да расте и да възстанови изтощените обществени услуги като държавно финансираната Национална здравна служба.

След като спечели на изборите на 4 юли, Стармър заяви, че има "черна дупка" от 22 милиарда паунда в публичните финанси, оставени от предишното правителство, и предупреди, че "нещата ще се влошат", преди да се подобрят.

След решението за премахване на надбавките консерваторите обвиниха лейбъристите, че наказват уязвимите възрастни хора. Кандидатът за лидер на консерваторите Мел Страйд каза, че съкращаването ще удари "милиони пенсионери... които са с изключително ниски доходи".

Очаква се броят на пенсионерите, получаващи надбавка за гориво през зимата, да намалее от 11,4 милиона на 1,5 милиона. Но правителството твърди, че пенсионерите ще бъдат по-добре дори без надбавката, тъй като държавната пенсия, която е индексирана спрямо заплатите и инфлацията, трябва да нарасне с 460 паунда през следващата година.

Лейбъристите май ще орежат разходите за отбрана

Лейбъристите май ще орежат разходите за отбрана

Нова стратегия

Стармър също е изправен пред критики за предсрочното освобождаване на повече от 1700 затворници, за да освободи място в пренаселените британски затвори. От вторник някои затворници се освобождават, след като са изтърпели 40% от присъдите си, вместо обичайните 50%. Затворниците, осъдени за тежко насилие или сексуални престъпления, не отговарят на изискванията.

Главният инспектор на затворите Чарли Тейлър каза, че правителството не е имало избор, защото "ваната е имала опасност да прелее и те или трябваше да спрат крановете, или трябваше да изпуснат малко вода". Но той предупреди, че има вероятност някои от освободените да продължат да извършват нови престъпления.

Пространството е необходимо отчасти за настаняване на десетки хора, осъдени заради антиимигрантски вълнения през август. Премиерът Стармър, който е и бивш прокурор, обеща твърд отговор на насилието, при което тълпи нападнаха полицията, вандализираха бизнеси и се опитаха да подпалят хотел, в който се помещаваха търсещи убежище.

Повече от 1000 души са арестувани след протестите във Великобритания 

Повече от 1000 души са арестувани след протестите във Великобритания 

Безредиците затихнаха след идентификация на много от участниците