Британското министерство на отбраната се опасява, че през есента правителството на страната ще обяви съкращения на големи проекти в областта на отбраната, въпреки нарастващия натиск от страна на военните и съюзниците за увеличаване на тези разходи.

Това разкри британският вестник The Times, позовавайки се на свои източници.

Един от събеседниците на вестника в армията отбелязва липсата на каквито и да било "индикации, че лейбъристите ще обявят допълнителни средства за въоръжените сили в близко бъдеще". Той смята, че Великобритания няма да може да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП преди след 2030 г.

Източникът на "Таймс" заяви, че правителството обсъжда възможното съкращаване на големите проекти в областта на отбраната. По този начин, според него, властите планират да "сложат край на спекулациите" за това какво може да бъде съкратено поради "огромните свръхразходи" в Министерството на отбраната.

В същото време британското правителство може да изчака резултатите от президентските избори в САЩ и да наблюдава развитието на военната операция в Украйна, за да вземе решение за разходите за отбрана, цитира вестникът думите на чуждестранния дипломат.

Стармър предупреждава за "болезнено" вдигане на данъците във Великобритания

Стармър предупреждава за "болезнено" вдигане на данъците във Великобритания

За да избави страната от "гниенето", настъпило по време на управлението на консерваторите

В началото на юли във Великобритания се проведоха парламентарни избори. Лейбъристката партия спечели изборите, слагайки край на 14-годишното управление на консерваторите. Нейният лидер Киър Стармър стана министър-председател на страната.

Бившият британски министър-председател Риши Сунак си беше поставил за цел да увеличи бюджета за отбрана до 2,5 % от БВП. След избирането си Стармър заяви, че тази цифра е постижима само ако страната може да си я позволи. Той също така обяви преразглеждане на държавната отбранителна стратегия.

В средата на август The Telegraph съобщи, позовавайки се на източник, че бюджетът на британското министерство на отбраната ще бъде намален с около 20% през тази финансова година до април 2025 г.

Великобритания готви армията си за сблъсък със "смъртоносния квартет"

Великобритания готви армията си за сблъсък със "смъртоносния квартет"

Китай, Иран, Северна Корея и Русия са основната заплаха