Британският премиер Кийр Стармър вероятно ще трябва да наложи "болезнено" по-високи данъци на богатите като част от плана си да "ремонтира" Великобритания и да я избави от "гниенето", което според него е настъпило по време на 14-годишното управление на консерваторите, съобщава "Ройтерс".

Стармър, чиято Лейбъристка партия спечели убедителна изборна победа през юли, обеща да възстанови структурата на британското общество, като посочи, че бунтовете срещу мигрантите този месец отразяват разделенията, които са се наложили, подклаждани от предпочитанието на консерваторите към популизма пред решаването на проблеми.

Той обаче предупреди, че всяка промяна ще отнеме време.

Стармър изрази готовност да вземе непопулярни решения, включително изтъкна, че тези с най-широки рамене трябва да носят най-тежкото бреме в бюджета от 30 октомври - краткосрочна болка за дългосрочно добро.

"Ние наследихме не само икономическа, но и социална черна дупка и затова трябва да предприемем действия и да направим нещата по различен начин. Част от това е да бъдем честни с хората относно изборите, пред които сме изправени, и колко трудно ще бъде това", отбеляза той.

"Честно казано, нещата ще се влошат, преди да се подобрим".

Британската полиция овладя протестите, но остава нащрек

Британската полиция овладя протестите, но остава нащрек

Стармър убеден, че бързото правосъдие е дало резултат

Стармър подчерта, че е решен да възстанови доверието в правителството и да поправи основите на страната.

По негови думи провалът на правителството на консерваторите да се справи с проблемите и фокусът му върху "змийското масло" на популизма са разширили пукнатините в обществото, разделенията, които ще отнеме време, за да бъдат излекувани.

Стармър многократно е обвинявал бившето правителство на консерваторите, че е оставило Великобритания в лошо състояние.

Той наследи икономика с бавен растеж, която едва сега показва признаци на подобрение. Нетният дълг на публичния сектор е най-висок от началото на 60-те години на миналия век, а данъчната тежест е напът да достигне почти 80-годишен връх.

Кийр Стармър обеща възстановяване след "години на хаос при консерваторите"

Кийр Стармър обеща възстановяване след "години на хаос при консерваторите"

Той предупреди, че всяко подобрение ще отнеме време и че първо трябва да се възстанови вярата в политиката

Министърът на финансите Рейчъл Рийвс заяви, че публичните финанси са напът да покажат преразход от 22 милиарда паунда, което я накара да намали разходите на стойност милиарди паунда.

Консерваторите отхвърлиха критиките като претекст лейбъристите да увеличат данъците.

"Също така ще бъда честен с вас. Има бюджет, който идва през октомври и ще бъде болезнено", предупреди Стармър. "Нямаме друг избор предвид ситуацията, в която се намираме".

Той обаче посочи, че правителството планира да се придържа към обещанието от предизборната кампания да не повишава определени данъци върху работещите хора.

Кийр Стармър ще осигури подобрено споразумение с ЕС за търговия след Брекзит

Кийр Стармър ще осигури подобрено споразумение с ЕС за търговия след Брекзит

Лейбъристите изключиха повторното присъединяване към единния пазар на ЕС