Британските власти съобщиха в четвъртък, че засиленото полицейско присъствие, бързите арести и проявите на единство сред населението са предотвратили масови безредици, насочени срещу мюсюлмани и мигранти. След разполагане на полицейски сили и протестите на хиляди противници на расизма, заплахите за големи събирания на крайнодесни групи не се реализираха, предава Ройтерс.

Въпреки това, правителството остава нащрек след дни на безредици, предизвикани от фалшиви онлайн постове, които погрешно определяха предполагаемия убиец на три млади момичета в Саутпорт като ислямистки мигрант.

Полицията е арестувала над 400 души в цялата страна, а много от арестуваните са с криминално минало. Премиерът Кийр Стармър, бивш главен прокурор, заяви, че правителството е готово да се справи с безредиците и да покаже, че нарушителите ще бъдат изправени бързо пред съда.

Хиляди хора от антирасистки групи се събраха в Уолтъмстоу, Северен Лондон, след заплахи към център за консултации за мигранти. Други защитиха джамии и хотели, настаняващи мигранти. Полицията съобщи, че нощта е преминала спокойно, въпреки няколко криминални инцидента.

Един мъж бе осъден на три години затвор за насилствени безредици и нападение над полицай, а други двама получиха присъди от по две години и осем месеца. Правителството осигури стотици места в затворите за задържаните участници в насилието.

Стармър заяви, че бързото съдебно проиводство е помогнало да се потушат последните сериозни национални безредици в Англия през 2011 г., когато бяха арестувани почти 4000 души. Той подчерта, че тези мерки трябва да продължат.

Антирасистките протестиращи носеха банери с лозунги като "Добре дошли на бежанците" и "Не на омразата". Не се съобщава за големи събирания на крайнодесни групи. Според компанията Logically, планираното насилие е било координирано от международна мрежа от крайнодесни Telegram канали с връзки към забранени групи.

Ситуацията остава напрегната, но правителството и полицията са решени да поддържат реда и да предотвратят бъдещи безредици.

Хиляди антирасисти във Великобритания се противопоставиха на крайнодесните прояви

Хиляди антирасисти във Великобритания се противопоставиха на крайнодесните прояви

Британци - антирасисти се събраха около центрове за мигранти