Британското правителство увеличи капацитета на затворите си, за справяне с насилствените, едноседмични антимюсюлмански протести, предава "Ройтерс".

Протести в редица малки и големи градове избухнаха след убийството на три момичета в Саутпорт, след като фалшиви съобщения в социалните медии погрешно идентифицираха заподозрения убиец като ислямистки мигрант.

Размириците се разпространиха, като бунтовниците се насочиха към джамии и разбиха прозорци на хотели, в които се помещават търсещи убежище от Африка и Близкия изток, скандирайки "изхвърлете ги навън" в първото широко разпространено избухване на насилие във Великобритания от 13 години насам.

"Посланието ми към всеки, който избере да участва в това насилие и бандитизъм, е просто: полицията, съдилищата и затворите са в готовност и вие ще се изправите пред последствията от вашите ужасни действия", каза министърът на правосъдието Шабана Махмуд.

Министерството на правосъдието, което трябва да освободи някои затворници по-рано, тъй като се бори с кризата с пренаселеността на затворите, каза, че близо 600 затворнически места са били осигурени за настаняване на лица, участващи в насилието. До момента са арестувани около 400 души.

Индия, Австралия, Нигерия и други страни да предупредиха своите граждани да бъдат бдителни.

Във вторник полицията обвини 28-годишен мъж в разпалване на расова омраза заради публикации във Facebook, свързани с безредиците. Друг 14-годишен се призна за виновен в хулиганство.

В понеделник вечерта избухнаха проблеми в Плимут, Южна Англия, и отново в Белфаст, Северна Ирландия, където стотици бунтовници хвърлиха бензинови бомби и тухли по служители и подпалиха полицейска кола.

Съобщения онлайн казват, че имиграционни центрове и адвокатски кантори, подпомагащи мигранти, ще бъдат атакувани в сряда, което накара антифашистките групи да заявят, че ще се противопоставят на всяка демонстрация.

Ескалираха антиимигрантските протести във Великобритания

Ескалираха антиимигрантските протести във Великобритания

Най-малко 140 души са арестувани в цялата страна

Полицията обвини онлайн дезинформацията, подсилена от високопоставени фигури, за стимулиране на насилието.

Стивън Яксли-Ленън, известен с псевдонима Томи Робинсън и преди това лидер на вече несъществуващата антиислямска Английска отбранителна лига, отдавна атакува политиката на Великобритания за настаняване на търсещи убежище лица, които пристигат в страната.

В края на декември 2023 г. във Великобритания е имало 111 132 лица, получаващи подкрепа за убежище, като 45 768 души са били настанени в хотели. През тази година правителствената статистическа служба изчислява, че нетната миграция към страната е била 685 000 души.

Експерти по екстремизъм и социално сближаване казват, че крайнодесните агитатори са използвали убийствата в Саутпорт, за да предизвикат насилие.

Съндър Катвала, директор на мозъчния тръст British Future, който се фокусира върху миграцията и идентичността, каза, че убийствата са били използвани "за мобилизиране, особено срещу търсещите убежище и мюсюлманите, и това е продължило след доказателствата, според които лицето е нито имигрант, нито мюсюлманин."

Полицията каза, че нападението не е свързано с тероризъм и че заподозреният е роден във Великобритания. Медиите съобщават, че родителите на заподозрения са се преместили във Великобритания от Руанда.

В Бирмингам, вторият по големина град във Великобритания, видеоклипове в понеделник показаха азиатски мъже да се събират с палестински знамена след съобщения, че антимюсюлмански протестиращи може да се насочат към района.

Репортери на място казаха, че са били посрещнати враждебно и се появиха видеоклипове, показващи как един бял мъж е нападнат в кръчма.

Перспективата за сблъсъци между бели и етнически малцинствени групи съживи спомените за расовите бунтове, които избухнаха в Олдъм и други градове в Северна Англия през 2001 г. - които официален доклад по-късно приписва на липсата на социално сближаване, с двете общности, живеещи паралелно.

Проучване на YouGov във вторник каза, че три четвърти от анкетираните казват, че бунтовниците не представляват възгледите на Великобритания като цяло, като 7% казват, че подкрепят насилието.

Лондон проучва намесени ли са чужди държави в антиимигрантските протести

Лондон проучва намесени ли са чужди държави в антиимигрантските протести

Засечена е прекалено голяма активност на ботове