Британското правителство съобщи в понеделник, че всички оставащи мерки за коронавирус за пътниците, включително формуляри за пътниците и изискването неваксинираните хора да бъдат тествани за COVID-19 преди и след пристигането си, ще отпаднат в петък.

Те се премахват точно преди Великденската училищна ваканция, съобщи АП.

Министърът на транспорта Грант Шапс каза, че промените ще означават, че хората "могат да пътуват точно както в доброто старо време".

Формулярите за локация на пътници изискват от хората да попълнят подробности за пътуването, техния адрес в Обединеното кралство и статуса си на ваксинация.

Съобщението дойде, когато заразените с коронавирус нарастват и в четирите части на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - за първи път от края на януари. Броят на болничните пациенти с COVID-19 също расте. Учените казват, че много от новите инфекции в Англия са по-преносими подварианти на варианта на омикрон.

Англия започва да отменя COVID ограниченията

Англия започва да отменя COVID ограниченията

Но настроенията сред управляващите са смесени

"Ще продължим да наблюдаваме и проследяваме потенциални нови варианти и ще запазим резерв от мерки, които могат да бъдат разгърнати бързо, ако е необходимо, за да се предпазим", предупреди министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

Припомняме, че Лондон започна да отменя COVID ограниченията още в края на февруари.

От 24 февруари се прекрати законовото изискване за самоизолация след положителен тест.

Прекратено бе и проследяването на контактни лица и напълно ваксинирани близки контакти, както и лица на възраст под 18 години няма да бъдат тествани ежедневно в продължение на седем дни.

Борис Джонсън окуражавал петъчни партита на служителите си в локдауните

Борис Джонсън окуражавал петъчни партита на служителите си в локдауните

Той присъствал на част от събиранията

Това се случи след скандала с COVID партитата, разтресъл и управлението на премиера Борис Джонсън.