Британското външно министерство е привикало шарже д'афер на Русия, за да му връчи протестна нота, след като по-рано днес британската прокуратура повдигна обвинения срещу двама руснаци, служители на руското военно разузнаване (ГРУ), за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това съобщиха от руското посолство в Лондон.

По-рано днес от британската прокуратура съобщиха, че разполагат с достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения срещу руснаците Александър Петров и Руслан Боширов за отравянето на Скрипал с нервнопаралитичното вещество новичок в английския град Солсбъри.

Британската прокуратура обвини двама руснаци за отравянето на Скрипал

Британската прокуратура обвини двама руснаци за отравянето на Скрипал

За Александър Петров и Руслан Боширов е издадена заповед за арест

"Шарже д'афер беше извикан в британското външно министерство, където му беше връчена протестна нота във връзка с нови данни по разследването на инцидента в Солсбъри", посочиха от руското посолство в Лондон.

След публикуването на снимки от лондонската полиция, показващи двамата заподозрени извършители на нападението срещу Скрипал, руското външно министерство обяви, че разследването трябва да извърши подробен анализ на данните и да се осъществи тясно сътрудничество между руските и британските правоприлагащи институции.

От руската главна прокуратура изразиха готовност за сътрудничество с британските правоохранителни органи по случая.

Съвършено ясно е, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, обяви Тереза Мей

Съвършено ясно е, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, обяви Тереза Мей

Великобритания няма да иска от Русия екстрадирането на двамата руснаци

Британската полиция предполага, че нервнопаралитичното вещество за отравянето на семейство Скрипал е вкарано в Обединеното кралство във флакон от парфюм "Нина Ричи" и приложено на входната врата на дома им в Солсбъри.