Великобритания призова Косово и Сърбия да намалят напрежението и призова за незабавното освобождаване на трима косовски полицаи, задържани от Сърбия на 14 юни, предава Ройтерс.

"Призоваваме за незабавното освобождаване на тримата косовски полицаи", се казва в изявление на външното министерство.

"Призоваваме Косово и Сърбия да проявяват максимална сдържаност, да избягват едностранни мерки и да предприемат незабавни действия за намаляване на напрежението.

За случая с косовските полицаи има две противоречиви версии. Прищина твърди, че те са били отвлечени от сръбската армия на косовска територия близо до държавната граница, а Белград уверява, че косовската полиция е влязла на територията на централна Сърбия и затова са били арестувани от полицията, а не от армията.

На 13 юни ЕС предложи пакет от мерки срещу правителството на Косово и премиера Албин Курти в отговор на липсата на политическа воля за предприемане на стъпки за успокояване на напрежението, които включват намаляване на контактите с косовските власти, както и други мерки.

Напрежението в Косово започна на 26 май, когато новите албански кметове на общините в Северно Косово, с помощта на косовската полиция, влязоха в общинските сгради на фона на яростна съпротивата на членовете на сръбската общност там.

Ситуацията достигна връхната си точка на 29 май, когато сръбски протестиращи се сблъскаха с членове на мисията на НАТО в Косово КФОР в Звечан. При сблъсъците бяха ранени десетки хора от двете страни.

Борел: Не е възможна нормализация без мир в Северно Косово

Борел: Не е възможна нормализация без мир в Северно Косово

ЕС настоява за създаване на Общност на сръбските общини