Новото правителство на Великобритания заяви в петък, че оттегля запитването на своя предшественик относно юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предава "Ройтерс".

Главният прокурор на МНС е поискал заповеди за арест на Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант по подозрение за военни престъпления, вбесявайки Израел и дразнейки най-близкия му съюзник Съединените щати. Той поиска подобни заповеди за трима лидери на палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Великобритания, държава-членка на МНС, поиска от съда да му бъде позволено да представи правни бележки дали МНС може да упражнява юрисдикция над израелци "при обстоятелства, при които Палестина не може да упражнява наказателна юрисдикция над израелски граждани (съгласно) Споразуменията от Осло".

Но оттогава лявоцентристката Лейбъристка партия пое властта от консерваторите на избори и говорителят на премиера Кийр Стармър каза пред репортери, че новото правителство ще отхвърли въпроса "в съответствие с нашата дългогодишна позиция, че това е право на съда да вземе решение".

Нетаняху обвини съда в Хага в лъжа

Нетаняху обвини съда в Хага в лъжа

След като стана ясно, че и "Хамас", и израелските лидери могат да бъдат арестувани заради Газа

"Правителството вярва много силно в върховенството на закона, както в международен, така и във вътрешен план, и в разделението на властите."

Някои британски еврейски организации осъдиха решението. Еврейският лидерски съвет нарече това регресивна стъпка и изрази опасения, че може да сигнализира за промяна на политиката "Израел да бъде ключов съюзник на Обединеното кралство" в изявление, публикувано на сайта на социалните медии X.

Докато консерваторите често се възмущаваха от международните юрисдикции през 14-те си години на власт, не на последно място срещу Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, Стармър, бивш адвокат, изрази различен тон.

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

Израел ще говори с външни министри по света за да гарантира, че заповедта няма да се приложи

Миналата седмица той каза на европейски лидери, че неговото правителство ще има "дълбоко уважение към международното право".

МНС, който се занимава с военни престъпления и престъпления срещу човечеството, разследва и двете страни в конфликта между Израел и палестинците от 2021 г.

Решението на Обединеното кралство да се откаже от съдебното оспорване е малко вероятно да ускори делото на МНС, тъй като на над 60 други държави и заинтересовани страни също ще връчат своите правни аргументи на съдиите, обмислящи искането за заповеди за арест на висши служители на Израел и "Хамас".

Израел усложнява преговорите за примирие с нови условия

Израел усложнява преговорите за примирие с нови условия

Искат механизъм за проверка на цивилното население, завръщащо се в северната част на Газа