Великобритания е уверена, че няма да наруши международното право с плановете си за въвеждане на законодателство за едностранно справяне с проблемите вследствие на споразуменията след Брекзит, които обхващат търговията със Северна Ирландия, съобщава "Ройтерс".

"Правителството е уверено, че нашите действия са законни според международното право, заяви британския министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли пред парламента.

От месеци Лондон и Брюксел се опитват да излязат от задънена улица относно протокола за Северна Ирландия - споразумение, което Лондон сключи, преди да напусне блока, но сега твърди, че е неосъществимо.

ЕС не се отказва от диалог с Лондон, но при зачитане на протокола за Северна Ирландия

ЕС не се отказва от диалог с Лондон, но при зачитане на протокола за Северна Ирландия

Заплахите за едностранни действи са безполезни, смята ирландският външен министър

Сделката на практика създаде митническа граница в морето между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, за да се запази откритата сухопътна граница на с Ирландия, която е член на ЕС.

През май Великобритания изготви нов закон, който по думи на външния министър Лиз Тръс ка ще облекчи движението на стоки, ще приложи британския данъчен режим в Северна Ирландия и ще даде на Лондон повече право на власт над законите, управляващи провинцията.

Тя многократно каза на депутатите, че законодателството няма да наруши международното право и че Лондон ще продължи преговорите с Брюксел, за да се опита да намери решение.

Въпреки предупрежденията на ЕС срещу предприемане на едностранни действия обаче, новият закон ще промени части от така наречения протокол за Северна Ирландия, договорен с блока като част от сделката за излизането на Великобритания от ЕС.

Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

ЕС заплаши с "всички мерки, с които разполага"