Великобритания удължава споразумението за нулеви митнически ставки за стоки от Украйна до март 2024 г. Това са част от мерките за подкрепа на украинската икономика след руската инвазия, пише Ройтерс.

Страната и Украйна ще подпишат дигиталното търговско споразумение днес на среща на украински министри и британски бизнесмени в Лондон.

НАТО спира Русия с 300 000 военни на източния си фланг

НАТО спира Русия с 300 000 военни на източния си фланг

Но има предизвикателства пред това

"Историческо споразумение", каза британската министърка на бизнеса и търговията Кеми Бейднок. По думите й "то отваря пътя за нова ера на модерна търговия между двете страни".

Споразумението ще даде на Украйна гарантиран достъп до финансови услуги във Великобритания и се очаква да улесни трансграничните потоци от данни и да направи електронните трансакции по-ефективни.

САЩ: Примирие в Украйна засега е неприемливо

САЩ: Примирие в Украйна засега е неприемливо

Това би дало възможност на Русия да подготви нова офанзива

Военната, хуманитарната и икономическата му подкрепа за Украйна, обявена от началото на инвазията, възлиза на повече от 4 млрд. паунда.

Обединеното кралство намали до нула митата за всички стоки от Украйна през май миналата година, а през ноември се съгласи по принцип за сключването на дигитално търговско споразумение с Киев.