Великобритания одобри драстично увеличение на износа на части и технологии за подводници миналата година за Тайван, както и обновяване на военноморските му сили - ход, който може да повлияе на отношенията на Лондон с Пекин, съобщава "Ройтерс".

Стойността на лицензите, предоставени от британското правителство на компании за износ на компоненти и технологии, свързани с подводници, за Тайван възлиза на рекордните 167 милиона паунда (201,29 милиона долара) през първите девет месеца на миналата година. Това е повече от предходните шест години взети заедно.

В тази връзка външното министерство на Китай заяви в изявление: "Ако е вярно, това е сериозно нарушение на принципа за "единен Китай", подкопава суверенитета и интересите на сигурността на Китай и мира и стабилността в Тайванския проток".

От ведомството допълват, че Пекин е силно обезпокоен от това и твърдо се противопоставя на действията на Великобритания, която призовава "да се въздържа от предоставяне на военна подкрепа на властите в Тайван".

Китай счита Тайван за част от своята територия съгласно политиката на "единен Китай" и категорично се противопоставя на предполагаемата чуждестранна намеса на острова, тъй като я възприема като подкрепа за желанието на Тайван да бъде признат за независима страна.

Лондон обмисля по-голяма военна помощ за Тайван

Лондон обмисля по-голяма военна помощ за Тайван

Великобритания, подобно на повечето страни, няма официални дипломатически връзки с Тайван

Въпреки че Великобритания не признава Тайван и няма официални дипломатически отношения с острова, тя поддържа икономически и търговски връзки с него и де факто има британско посолство в Тайпе.

Говорител на британското правителство посочи, че Обединеното кралство има дълга история на "даване на лицензи за износ на контролирани стоки в Тайван, за всеки отделен случай, когато тези заявления са в съответствие с правилата, които регулират износа на оръжие и продукти с двойна употреба".

"Смятаме, че тайванският въпрос трябва да бъде решен по мирен начин от хората от двете страни на Тайванския проток чрез конструктивен диалог, без заплаха или използване на сила или принуда", подчерта той.

Увеличението на предоставените лицензи отразява по-голямото търсене от Тайван, обясниха двама правителствени служители, пожелали анонимност.

Двама законодатели, запознати с износа, и двама бивши служители посочиха, че одобренията отразяват повишеното желание на Великобритания да подкрепи Тайван. Един от законодателите отбеляза, че разрешаването на лицензите за износ означава даване на "зелена светлина" за по-добро оборудване на Тайван.

Тайван се надява на търговско споразумение с Великобритания

Тайван се надява на търговско споразумение с Великобритания

Британският министър на търговията посети Тайпе въпреки предупрежденията на Китай

Данните са от Организацията за контрол на износа, която отговаря за лицензирането на износа и е част от Министерството на международната търговия на Великобритания. От тях става ясно, че правителството е разрешило 25 лиценза за износ за Тайван през първите девет месеца на 2022 г. в категориите "компоненти за подводници" и "технологии за подводници".

Данните обаче не разкриват кои компании са получили такова разрешение за износ нито за какво какво конкретно оборудване става въпрос.

Един вид лиценз, наречен ML9, обхваща "военни плавателни съдове, специално военноморско оборудване, аксесоари, компоненти и други надводни кораби", съгласно списъка на британските стратегически военни артикули, които изискват разрешение за износ. Друг тип лиценз - ML22, включва технология, която е необходима за разработването, производството, експлоатацията, инсталирането, поддръжката, ремонта и софтуера.

По-рано днес британското правителство обяви увеличаване на разходите за отбрана, като разкри актуализация на своите приоритети в областта на отбраната, сигурността и външната политика предвид "новите заплахи" от Китай и Русия.

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Пекин обаче предпочита мирното обединение