Великобритания обяви, че е санкционирала лидера на босненските сърби Милорад Додик, както и още един босненско-сръбски политик за опитите им "да подкопаят легитимността и функционалността" на Босна и Херцеговина, съобщава "Ройтерс".

От британското правителство уточняват, че санкциите срещу Додик и Желка Цвиянович - босненски политик и настоящ президент на Република Сръбска, включват забрана за пътуване и замразяване на активи.

"Тези двама политици умишлено подкопават трудно постигнатия мир в Босна и Херцеговина. Насърчени от (руския президент Владимир) Путин, тяхното безразсъдно поведение заплашва стабилността и сигурността в Западните Балкани", посочва британският външен министър Лиз Тръс.

През юли 1995 г. в Сребреница повече от 8300 мюсюлмански мъже и момчета са убити при клане, което международните съдилища по-късно определя като геноцид, първи на европейска земя след Холокоста през Втората световна война.

ЕС обмисля санкции срещу сръбските отцепници в Босна и Херцеговина

ЕС обмисля санкции срещу сръбските отцепници в Босна и Херцеговина

ЕС си играе с времето и трябва да говори с един глас, да определи своите червени линии и да реагира, ако бъдат пресечени

Мъже мюсюлмани са отделени от останалото население и убити от босненско-сръбски сили под командването на генерал Младич, докато холандските войници на ООН, превъзхождани и без въздушна подкрепата на ООН, не успяват да предотвратят клането.

На 25-тата годишнина от клането миналата година председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител/заместник-председател Жозеп Борел определиха геноцида в Сребреница като една от най-мрачните глави на съвременната европейска история.

Преобладаващите настроения в страните, участващи във войната в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век, все още са доминирани от националистически наративи, които им пречат да се примирят с миналото и да се включат в истински процес на помирение, което е условие за присъединяването им към ЕС.

В ЕП предупредиха за колапс на Босна и Херцеговина

В ЕП предупредиха за колапс на Босна и Херцеговина

ЕС може да наложи санкции и да спре финансиране, ако е необходимо, за да запази териториалната цялост

Милорад Додик иска да отмени всички реформи, направени след войната в Босна, и да се върне към конституцията от 1995 г., според която държавата беше представена само от основни институции, докато всички правомощия принадлежаха на регионите.

Лидери на опозицията в Босна обаче предупреждават, че тези действия могат да вкарат Република Сръбска в нова война, докато някои босненски сърби изразиха безпокойство относно действията на Додик, опасявайки се от повторение на хаос и дори конфликт, докато изпитват затруднения да свържат двата края.