Лондон въвежда нов пакет от санкции срещу Русия и Беларус, който съвпада с втората годишнина от руската инвазия в Украйна, се казва в изявление на британското външно министерство, цитирано от Би Би Си.

В санкционния списък са добавени 52 физически и юридически лица. Новите санкции са насочени към производители на боеприпаси, компании за електроника и компании, търгуващи с диаманти и петрол.

"Днешните мерки ще подкопаят способността на (руския президент Владимир) Путин да снабди своята армия с високотехнологично оборудване и така необходими оръжия и ще му попречат да увеличи бюджета си за отбрана", каза външният министър Дейвид Камерън.

По-специално, в санкционния списък попаднаха генералният директор на най-големия руски производител на диаманти "Алроса" Павел Мариничев и председателят на борда на директорите на металургичната компания "Мечел" Игор Зюзин.

Санкции бяха наложени срещу Пермския барутен завод, проекта Arctic LNG 2 и неговия директор Олег Карпушин, както и срещу топ мениджърите на "Новатек".

ЕС одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия

Той ще бъде официално приет за втората годишнина от началото на войната в Украйна