Европейският съюз одобри 13-и пакет от санкции срещу Русия, съобщава "Ройтерс".

"Посланиците на ЕС току-що постигнаха принципно съгласие за 13-ия пакет от санкции в рамките на агресията на Русия срещу Украйна", обяви белгийското председателство на ЕС в социалната мрежа X. То определи пакета като "един от получилите най-широко одобрение от ЕС".

В новия санкционен списък ще бъдат включени близо 200 юридически и физически лица, но не се въвеждат нови секторни мерки.

Пакетът ще бъде официално одобрен за втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства този ход, заявявайки, че "трябва да продължим да отслабваме военната машина на руския държавен глава Владимир Путин. С общо 2000 санкционирани лица ние оказваме силен натиск върху Кремъл.Освен това допълнително ограничаваме достъпа на Русия до дронове".

Ройтерс: В новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия няма да има нови забрани за внос

Ройтерс: В новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия няма да има нови забрани за внос

Брюксел иска бързото им и безпроблемно приемане

В края на миналата година ЕС прие 12-ия пакет от санкции срещу Русия. Основният му акцент бе да се наложат допълнителни забрани за внос и износ върху страната и да се възпрепятства заобикалянето на санкциите.

Пакетът съдържаше допълнително включване в списъка на руски физически и юридически лица и нови забрани за внос и износ, като забрана за износ на руски диаманти в Европа, разработена в сътрудничество с Г-7.

Затегна се и прилагането на разпоредбата за таван на цената на петрола, като се следи по-отблизо как танкерите могат да бъдат използвани за заобикаляне на ограничението. Включени бяха и по-строги задължения за проследяване на активи и строги мерки по отношение на дружества от трети държави, които заобикалят санкциите.

ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални
Обновена

ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални

Съюзът е напът да приеме своя 13-и санкционен пакет