Шансовете Великобритания и Европейският съюз да се договорят за търговско споразумение след Брекзит са по-малко от 50%. Това обяви високопоставеният британски министър Майкъл Гоув пред британски депутати, съобщава Sky News.

"Смятам, че за съжаление шансовете са по-големи да не осигурим споразумение", каза Гоув пред комисията към Камарата на общините за бъдещите отношения с Европейския съюз.

Запитан за вероятността от споразумение за Брекзит преди края на преходния период този месец, той отговорил "по-малко от 50%".

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя
Обновена

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя

Ние ще се подпишем само под споразумение, което защитава интересите и принципите на ЕС

Великобритания излезе от ЕС в края на януари и влезе в 11-месечен преходен период, следвайки правилата и разпоредбите на ЕС, докато се опитва да договори споразумение за свободна търговия до края на тази година.

Двата екипа се опитват да сключат споразумение преди този срок, въпреки че преговорите продължават да остават в задънена улица по редица въпроси.

Те включват правата за риболов и така наречените "равни условия" - мерки за предотвратяване на това, което се смята за нелоялна конкуренция чрез намаляване на стандартите или използване на държавни субсидии.

Гоув каза пред парламентарната комисия, че въпреки че преговорите в последно време са постигнали напредък, между двете страни остават "значителни" различия.

"Процесът на преговори успя да стесни областите, в които имаме различия", отбеляза той.

"Със сигурност е така, че сега има по-малко области на различия, отколкото през октомври или всъщност през юли. Областите на различия все още са значителни и те отиват в самото сърце на мандата, който страната даде на правителството през 2016 г.", изтъкна Гоув, визирайки референдума за Брекзит.

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

ЕС и Великобритания договориха така наречената "нерегресивна клауза"

Въпреки че двете страни се съгласиха да продължат обсъжданията през уикенда, британският премиер Борис Джонсън определи липсата на споразумение като "най-вероятния" сценарий.

Премиерът настоя, че Великобритания можела да процъфтява при такъв сценарий.

Ала опоненти твърдят, че да трябва да се търгува при условията на Световната търговска организация от 1 януари би създало проблеми за бизнеса и щяло да повиши цените за потребителите.

Говорейки по-рано в Камарата на общините, Гоув каза, че "интензивни преговори" се водят "ден и нощ", за да се опитат да постигнат споразумение.

"Ще продължим допълнително преговорите, за да видим дали може да се постигне споразумение или не и ще продължим да информираме парламента за нашия напредък", отбеляза Майкъл Гоув.

Той говори в Камарата на общините в деня, в който депутатите ще бъдат изпратени у дома за Коледа.

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя
Обновена

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя

Ние ще се подпишем само под споразумение, което защитава интересите и принципите на ЕС

Развитието показва, че "Даунинг стрийт" 10 не е уверен за предстоящ пробив в преговорите с ЕС, но британското правителство заяви, че депутатите могат да бъдат повикани обратно "още през следващата седмица", ако бъде договорена сделка.

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, заяви по-рано днес, че е имало "добър напредък" в дискусиите, "но последни препъникамъни остават".

Той информира Европейския парламент за състоянието на преговорите, които според него са в "последния участък".

"Ще подпишем само сделка, защитаваща интересите и принципите на ЕС", настоя Барние.

Двама дипломати от ЕС заявиха пред "Ройтерс", че не очакват споразумение до петък. Това става след като "Франс прес" съобщи, че Барние е казал, че споразумение било възможно до петък.

Сасоли: ЕП трябва да предприеме  мерки, независимо дали има сделка за Брекзит

Сасоли: ЕП трябва да предприеме мерки, независимо дали има сделка за Брекзит

Все още има шанс за споразумение...