Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че преговорите с Великобритания за търговско споразумение напредват, но все още не е постигнат пробив, информира АФП.

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

ЕС и Великобритания договориха така наречената "нерегресивна клауза"

"Добър напредък, но препятствията остават. Ние ще се подпишем само под споразумение, което защитава интересите и принципите на ЕС", написа Барние в "Туитър" след среща с водещи евродепутати.

След като запозна лидерите на европейските парламентарни групи, Барние ще продължи преговорите си с британския преговарящ Дейвид Фрост.

ЕС поднови за три месеца риболовните квоти след Брекзит

ЕС поднови за три месеца риболовните квоти след Брекзит

ЕС поднови за три месеца риболовните квоти след Брекзит

Барние е казал пред евродепутатите, че е "трудно, но е възможно" да сключат споразумение с Лондон до петък, разкриха парламентарни източници пред АФП.

Отделно парламентарните групи в Европейския парламент предупредиха, че ако не получат текста на споразумение до неделя, те няма да успеят да го ратифицират преди 31 декември, когато Великобритания напуска.

В съобщение лидерите на парламентарните групи, с изключение на Зелените, обявиха, че ще гласуват на 28 декември, ако има споразумение до неделя полунощ.

В същото време двама дипломатически източници от ЕС заявиха пред "Ройтерс", че е малко вероятно да има споразумение до петък. Двете страни все още имат големи различия, особено за рибарството. Възможно е споразумение през следващите дни, но трудно може да се случи.

Времето изтича за постигане на търговска сделка. Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз на ЕС след две седмици, когато приключва 11-месечният преходен период.

Ако не бъде сключено търговско споразумение, двете страни ще наложат мита.

Всяка търговска сделка ще трябва да бъде одобрена от парламентите на ЕС и Великобритания и вероятно извънредните заседания ще трябва да се проведат по време на празниците.

Британският парламент излиза във ваканция от четвъртък, но говорител на правителството каза, че може да поднови работа до 48 часа при сделка.

Но евродепутатите са притеснени, че времето няма да е достатъчно за разглеждане на споразумението.

ЕС и Обединеното кралство не могат да постигнат споразумение за лоялна конкуренция и в сферата на рибарството.