Европейският парламент ще трябва да предприеме мерки, независимо от това какъв ще бъде резултатът от преговорите по Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство, заяви в председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БНР.

По време на пресконференция в Страсбург Сасоли поясни, че ЕП или ще подкрепи потенциално съгласие по въпроса, или ще подкрепи извънредните действия на Брюксел в случай на неконтролиран (твърд) Брекзит без сделка.

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Австралийски отношения с ЕС от 2021 година очаква Лондон

По-рано през деня германският външен министър Хайко Маас разкри, че общността "засилва" подготовката за сценарий на Брекзит без споразумение, докато главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че има известно раздвижване в двустранните дискусии и все още има вероятност за постигане на сделка.

Според информация на ирландската държавна телевизия RTE обаче въпросът с преговорите е много труден, въпреки раздвижването - преговорите може да продължат "през тази седмица, а и след това", като Барние дори е споменал възможността за кратък период на Брекзит без сделка през януари догодина. Твърди се, че главният европейски преговарящ също така е заплашил Лондон с ответни мерки срещу, ако той се отклони от стандартите на ЕС за риболова в морски води.

ЕС готов преговорите за Брекзит да продължат и 2021 г., Лондон категорично отказва

ЕС готов преговорите за Брекзит да продължат и 2021 г., Лондон категорично отказва

Борис Джонсън предупреди, че ще бъде "много трудно"