Пътниците, които пътуват за Великобритания, вече ще трябва да се подлагат на тест за коронавирус преди заминаването си, съобщи британското правителството, цитирано от BBC.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че по-строгите изисквания ще влязат в сила във вторник. Всички посетители на възраст 12 и повече години ще трябва да направят тест най-много 48 часа преди заминаването. Досега правилото беше, че хората трябва да се самоизолират, докато не получат отрицателен тест в рамките на два дни след пристигането си.

От понеделник Нигерия ще бъде добавена към червения списък на страните, пристигащите от които трябва да бъдат настанени под карантина в хотел за 10 дни, потвърди още Джавид. В последните дни 21 случая на новия вариант на коронавируса Омикрон във Великобритания са свързани с пътувания от Нигерия.

Може да е необходима изцяло нова ваксина срещу Омикрон

Може да е необходима изцяло нова ваксина срещу Омикрон

В BioNTech са оптимисти, в Moderna - не толкова...

Британският здравен министър заяви, че стратегията на правителството след откриването на Омикрон е била да "спечели време" за оценка и да "въведе защитни мерки" и добави: "Винаги сме казвали, че ще действаме бързо, ако новите данни го изискват."

Той призова британците да си сложат трета доза ваксина, определяйки ваксинацията като "първата линия на защита" срещу коронавируса.

ЕК призова за всекидневен преглед на мерките и масови бустери заради Омикрон

ЕК призова за всекидневен преглед на мерките и масови бустери заради Омикрон

Pfizer/BionTech и Moderna ще доставят още 360 милиона дози до края на март