Венецуела разкритикува решението на Бразилия да наложи вето на приемането ѝ в БРИКС, съобщава BBC. Външното министерство описа хода като "неморална агресия".

Отношенията между двете леви правителства се влошиха след оспорваните президентски избори през юли във Венецуела. Президентът Николас Мадуро каза, че е осигурил преизбиране, въпреки доказателствата, че опозиционерът Едмундо Гонсалес е спечелил със съкрушителна победа.

Множество чуждестранни правителства заявиха, че вярват, че опозицията е спечелила изборите във Венецуела, но не са признали Гонзалес за президент.

Президентът на Бразилия е против сближаването на Венецуела с БРИКС

Президентът на Бразилия е против сближаването на Венецуела с БРИКС

Николас Мадуро е нарушил редица международни задължения

"Бразилското външно министерство реши да запази ветото, което бившият бразилски президент Жаир Болсонару прилага срещу Венецуела от години, възпроизвеждайки омразата, изключването и нетолерантността, насърчавани от центровете на властта на Запада", каза венецуелското външно министерство в изявление.

"Венецуелският народ изпитва възмущение и срам от тази необяснима и неморална агресия", се казва в съобщението.

Венецуела лобира упорито да се присъедини към БРИКС, като Мадуро дори се появи изненадващо на срещата на върха в град Казан и обяви, че страната му е "част от семейството".

Какво съдържа заключителната декларация от срещата на БРИКС в Русия

Какво съдържа заключителната декларация от срещата на БРИКС в Русия

В документа преобладават икономическите акценти

Руският президент Владимир Путин, който беше домакин на срещата, е съгласен с позицията на Венецуела, но тя ще може да се присъедини само, ако има консенсус в полза сред нейните членове.

"Знаем позицията на Бразилия. Не сме съгласни, Венецуела се бори за оцеляването си", каза Путин на пресконференция в четвъртък.

Той каза, че е обсъдил въпроса с Лула, когато са говорили по телефона тази седмица. Лула трябваше да пътува до Русия за срещата на върха, но отмени пътуването, след като нарани главата си при инцидент в дома си в събота.

Присъдиха наградата "Сахаров" на лидерите на венецуелската опозиция

Присъдиха наградата "Сахаров" на лидерите на венецуелската опозиция

Едмундо Гонзалес избяга в Испания

Путин добави, че ще работи, за да помогне на двете южноамерикански съседки да подобрят отношенията си.