Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва в неделя отмени по медицински причини пътуването си до Русия за срещата на върха на БРИКС, съобщава "Ройтерс".

Той трябва да избягва временно полети на дълги разстояния, след като нарани главата си при инцидент у дома.

Въпреки инцидента, държавният глава е в състояние да изпълнява редовните си задължения.

Държавният глава ще участва в срещата на БРИКС чрез видеоконференция.

За помощник на Путин БРИКС не трябва да бърза с разширяването си

За помощник на Путин БРИКС не трябва да бърза с разширяването си

За да не се превърне в аморфна структура и да загуби ефективност

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изключи, че отмяната на пътуването може да е свързана с решението на руския президент Владимир Путин да не отиде на срещата на Г-20 в Бразилия, съобщава ТАСС.

Путин отбеляза, че евентуалното му присъствие би попречило на важната работа там и за това е по-добре някой друг ще представлява Москва.

Руският лидер подчерта, че има прекрасни приятелски отношения с президента Лула да Силва. Той добави, че няма да отиде на форума на Г-20, за да пречи на нормалната работа там. Путин добави, че Русия може да подпише двустранно споразумение с Бразилия, за да заобиколи заповедта за арест на МНС, ако е необходимо.

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на Путин през 2023 г. за предполагаеми военни престъпления в Украйна. Киев призова Бразилия да арестува руския лидер, ако той пътува за срещата на върха на 18-19 ноември.

Русия, която не е страна по Международния наказателен съд, категорично отрича обвиненията във военни престъпления, отправени срещу нея от съда, Украйна и нейните западни съюзници.

Путин: Страните от БРИКС ще движат икономическия растеж

Путин: Страните от БРИКС ще движат икономическия растеж

"Икономическият растеж на членовете на БРИКС все по-малко ще зависи от външно влияние или намеса"

Срещата на върха на БРИКС ще се проведе от 22 до 24 октомври. 16-ата среща на върха е ключово събитие от председателството на Руската федерация.

Руският лидер ще бъде домакин и се надява да изгради БРИКС - който се разшири, за да включи Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства, както и Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - като мощен противовес на Запада в глобалната политика и търговия.

По време на срещата на върха на БРИКС в Казан иранският президент Масуд Пезешкиан иска да проведе двустранни преговори с руския и китайския си колеги Владимир Путин и Си Дзинпин.

БРИКС беше създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия станаха пълноправни членове на групата. Кремъл уточни по-рано през октомври, че Саудитска Арабия не е член на БРИКС.

Сред чуждестранните лидери, които ще пристигнат в Казан, са китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Лаос Тонглун Сисулит.

Във вторник Кремъл се отказа от по-ранни коментари, описващи Саудитска Арабия като член на групата страни от БРИКС, и остави отворен въпроса дали ще бъде представена на срещата на върха на БРИКС в Русия следващата седмица. Саудитска Арабия е поканена да се присъедини към BRICS, но все още не го е направила официално. Миналата седмица обаче помощникът на Кремъл Юрий Ушаков я описа като член на БРИКС и каза, че нейният външен министър ще присъства на срещата на върха в руския град Казан.

Президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян каза в неделя, че много проблеми между Москва и Абу Даби могат да бъдат решени благодарение на добрите отношения с руския президент Владимир Путин, съобщава "Интерфакс". "Личните отношения между нас ни позволяват да разрешим много въпроси", каза лидерът на ОАЕ на среща с Путин в неделя вечерта. Той заяви, че вижда големи перспективи в сътрудничеството между Москва и Абу Даби. Той обърна внимание на културните връзки между Русия и ОАЕ. "Нас ни свързва много, например култура, традиции, манталитет, това е много силен мост между двете страни", отбеляза ръководителят на ОАЕ.