Председателят на венецуелския парламент Хорхе Родригес обяви, че правителството му е осуетило планирана атака с безпилотни летателни апарати срещу президента Николас Мадуро, информира ДПА.

Родригес уточни, че четири дрона са били използвани на 22 юни срещу Мадуро по време на церемония по откриването на нов паметник, отбелязващ 200-годишнината от битката при Карабобо.

"Четири безпилотни самолета бяха деактивирани от нашите специални служби, а скоро ще разберем откъде са били купени, кой ги е поискал и какъв е бил планът за убийството на президента и сановниците при откриването на паметника в Карабобо", отбеляза Родригес по време на на пресконференция.

Мадуро е в дългогодишен конфликт със самообявилия се временен президент Хуан Гуайдо и многократно е говорил за предполагаеми планове за атаки или сваляне на правителството, в повечето случаи без да предоставя каквито и да е конкретни доказателства.

Неуспешен опит за атентат срещу президента на Венецуела
Обновена

Неуспешен опит за атентат срещу президента на Венецуела

Докато Николас Мадуро е произнасял реч…

Президентът се измъкна от истински опит да бъде убит през 2018 г., когато безпилотни самолети, носещи експлозиви, избухнаха пред него, докато той говореше на церемония на Националната гвардия в Каракас. Той остана невредим, но седем военни от Националната гвардия бяха ранени.

Мадуро, който спечели втори мандат на изборите през 2018 г., масово критикувани като недемократични, запази хватката си върху властта с помощта на влиятелните военни на Венецуела.

По време на управлението му Веунецуела се срина икономически, което накара около 5 милиона венецуелци да избягат в чужбина.

Мадуро: САЩ и Колумбия планират убийството ми

Мадуро: САЩ и Колумбия планират убийството ми

Според него, стотици провокатори се обучават с цел да нападат военни бази в страната, да предизвикват размирици