Поредни обвинения срещу САЩ и Колумбия отправи венецуелският президент Николас Мадуро. Това направи той по време на пресконференция в президентския дворец в столицата Каракас, съобщи РТ.

По думите му, властите в двете държави са в заговор за свалянето от власт и ликвидирането му, след което планират поставянето на преходно правителство от доверени хора.

Конкретно той обвини съветника по сигурността на американския президент Джон Болтън и колумбийския президент Иван Дуке. За Мадуро, неговият колумбийски колега е "марионетка на Вашингтон, която не прави нищо без разрешението на американския посланик в Богота".

Според него, стотици провокатори се обучават с цел да нападат военни бази в страната, да предизвикват размирици и да удавят Венецуела в насилие. Най-малко 730 такива лица са в готовност за атаки, по данни на държавния глава.

Очаквано, Мадуро се върна към военния парад от август, по време на който бе извършен опит за покушението му. За него няма никакво съмнение кой стои зад случилото се - тогавашният колумбийски президент Хуан Мануел Сантос, действал под заповедите на Белия дом.

Колумбийското външно министерство категорично отхвърли тези обвинения и критикува Венецуела "за воденето на въображаема война".

Мадуро сравни Тръмп с Хитлер

Мадуро сравни Тръмп с Хитлер

Американският президент преследва венецуелците, както Хитлер - евреите

Мадуро по-рано обвини САЩ в разпалване на "икономическа война". Според него, наложените от Вашингтон санкции са предназначени да дестабилизират правителството и да контролират петролното богатство на латиноамериканската страна.

Годишната инфлация на Венецуела достигна 833 997% през октомври, стана ясно по-рано.

Снимка 394984

Източник: EPA/БГНЕС

Венецуела се приближава до предсказаните от Международния валутен фонд (МФВ) данни за инфлация от 1 милион процента на годишна база.

Президентът Николас Мадуро през месец август премахне петте нули от боливарска валута и увеличи минималната заплата тридесет пъти в усилията си да стабилизира икономиката и да ограничи инфлацията. Кризата принуди близо два милиона венецуелци да емигрират от 2015 г. насам.

Инфлацията обаче продължи да расте непрекъснато. Критиците обвиняват пролевичарската президентска администрация, че с държавна намеса в икономиката чрез строги валутни ограничения и ценови контрол са предизвикали икономически колапс. Това предизвика хроничен недостиг на храна, лекарства и други основни стоки.

Русия инвестира 6 млрд. долара във Венецуела

Русия инвестира 6 млрд. долара във Венецуела

Спасение за властите в Каракас, тъй като страната от години е в криза

През декември Венецуела и Русия сключиха редица договори, които наблюдатели определиха като "спасителни" за Каракас.