Русия ще инвестира 6 млрд. долара в икономиката на Венецуела. Това стана ясно след подписани договори между властите на двете държави, предаде АФП.

Церемонията по подписването им се проведе в Москва по време на визитата на венецуелския президент Николас Мадуро.

Самият държавен глава я отбеляза със задоволство. По думите му, тя е резултат от интензивна работа

Средствата ще бъдат инвестирани в петролната и минна (основно златна) промишленост. 

Освен това на Венецуела ще бъдат доставени 600 000 тона пшеница, както и ще бъде осигурена поддръжка на въоръжението на армията. 

Агенциите отбелязват, че за Каракас това са спасителни договори, тъй като страната от години е в криза. 

Нов рекорд на инфлацията във Венецуела

Нов рекорд на инфлацията във Венецуела

Кризата в Каракас се задълбочава

Годишната инфлация на Венецуела достигна 833 997% през октомври, стана ясно по-рано. 

Венецуела се приближава до предсказаните от Международния валутен фонд (МФВ) данни за инфлация от 1 милион процента на годишна база.

Президентът Николас Мадуро през месец август премахне петте нули от боливарска валута и увеличи минималната заплата тридесет пъти в усилията си да стабилизира икономиката и да ограничи инфлацията. Кризата принуди близо два милиона венецуелци да емигрират от 2015 г. насам.

Инфлацията обаче продължи да расте непрекъснато. Критиците обвиняват пролевичарската президентска администрация, че с държавна намеса в икономиката чрез строги валутни ограничения и ценови контрол са предизвикали икономически колапс. Това предизвика хроничен недостиг на храна, лекарства и други основни стоки.

Все повече венецуелци бягат към Бразилия заради мизерията

Все повече венецуелци бягат към Бразилия заради мизерията

Само в понеделник са регистрирани 900 мигранти

От своя страна Мадуро обвинява САЩ в разпалване на "икономическа война". Според него, наложените от Вашингтон санкции са предназначени да дестабилизират правителството и да контролират петролното богатство на латиноамериканската страна.