Опозицията във Венецуела е все по-близо до осъществяването на намерението си за провеждането на референдум за отстраняването на президента Николас Мадуро, предадоха световните информационни агенции. 

Централната избирателна комисия преди няколко дни обяви, че признава валидността на събраните повече от милион подписа за отстраняване на държавния глава. Около 600 000 подписа обаче са били признати за недействителни заради грешки при попълването на документите. Сред тях се оказват и подписите на Енрике Каприлес и други лидери на опозицията, които не виждат причина за такова решение. 

Предстои да се установи валидността на подписката за насрочване на самия референдум. Около 20 дни ще отнеме на ЦИК да се произнесе по този въпрос. Между 20 и 24 юни ще бъдат сканирани пръстови отпечатъци. 

Ако Мадуро загуби референдума, ще бъдат насрочени предсрочни избори. Ако обаче това се случи след 10 януари, той ще бъде заменен от вицепрезидента си. 

Около 7 600 000 гласа са нужни, за да бъде отстранен Мадуро - колкото получи той на изборите през 2013 година. 

Група опозиционни депутати са били атакувани при влизането си в ЦИК. Те са обвинили правителството за атаката. Някои от тях са били ранени. 

Междувременно, опозиционните протести не стихват и властите предупредиха, че ще спрат допитването, ако се стигне до насилия. 

Ситуацията в страната е критична заради недостига на стоки, галопиращата инфлация, срива на доходите, предизвикан от ниските цени на петрола. Венецуела преживява и институционална криза, породена то противоречията между изпълнителната и законодателната власт. В момента парламентът е доминиран от опозицията.