Депутат от венецуелската опозиция твърди, че външният министър на страната е посетил Гърция, за да продава злато от раздираната от криза Боливарска република, съобщава "Спутник".

Депутатът Хосе Гера, който е работил в националната централна банка, коментира за гръцката телевизия Скай ТВ, че правителствен самолет, който наскоро е пристигнал в Атина "почти тайно" транспортира "пет или шест" тона злато.

Самолет с венецуелския външен министър Хорхе Ареаса пристига на международното летище на Атина в събота, властите заявяват, че министърът не се е срещал с официални лица и самолетът е кацнал в Атина за зареждане с гориво.

Мадуро е разпродал 73 тона злато от резерва на Венецуела

Мадуро е разпродал 73 тона злато от резерва на Венецуела

Парламентът ще огласи фирмите купувачи…

Хосе Гера предполага, че Ареаса използва Гърция като "посредник" в опит да търгува златото за евро и да върне средствата обратно в Каракас.

Той твърди, че Ареаса избира Гърция, защото страната одобрява Мадуро в продължаващата конституционна криза и не би било лесно за правителствен самолет да пристигне в друга държава от ЕС поради европейски санкции, които включват забрани за пътуване.

В края на януари Гера съобщи, че подозира Мадуро в изнасянето на 20 тона венецуелско злато с руски самолет, което Кремъл отрича.

Междувременно друг венецуелски депутат от опозицията, Анхел Даниел Алварадо Ранхел, твърди, че най-малко осем тона злато са изнесени от трезорите на Централната банка в Каракас със заповедта на президента Мадуро.

Инвестиционна компания от ОАЕ потвърди, че е закупила 3 ​​тона злато от Каракас през януари.

20 тона злато от Венецуела се подготвят за изнасяне в Русия?

20 тона злато от Венецуела се подготвят за изнасяне в Русия?

Не е известно къде ще бъдат доставени златните кюлчета за 840 милиона долара

Мадуро смята, че Банката на Англия е замразила достъпа до около 80 тона от златото на Венецуела, което е депозирано в Лондон. Той призова Обединеното кралство да върне тези активи и се надява, че страната му няма да бъде "ограбена от златото, което законно принадлежи на централната банка на Венецуела".

Способността на правителството на Венецуела да изплаща дълговете си е засегната от чужди санкции. Вашингтон, който подкрепи политическия враг на Мадуро, Хуан Гуайдо, наложи санкции срещу високопоставени съюзници на Мадуро и държавния петролен гигант PDVSA, призовавайки други страни да се присъединят.

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън заяви, че Вашингтон обмисля нови санкции срещу Венецуела като част от кампанията за увеличаване на натиска върху Мадуро.

Венецуела продава 15 тона от златния си резерв на ОАЕ

Венецуела продава 15 тона от златния си резерв на ОАЕ

Вероятно са изнесени с руския самолет…